Aleksandar Sale Ristić, Sport Centar
0

"Koračamo pravim putem, a ekipa je spremna za nove izazove"

Razgovarao: Edin Isanović
Sportska informativna revija Sport Centar danas (utorak) slavi jubilej. Naime, na kioscima širom BiH može se kupiti 100. broj. Mlada i ambiciozna ekipa novinara u kratkom periodu prošla je put od sumnji, preko osporavanja do hvaljenja. Danas su, bez ikakvih dvojbi, respektabilan i uticajan bh. medij.

Razgovarali smo sa Aleksandrom Saletom Ristićem, izvršnim urednikom Sport Centra koji je za Sarajevo-x.com podvukao ciljeve, govorio je o pozitivnim stvarima koje su urađene do sada, te najavio nove projekte.

S obzirom na posljednje događaje, prvo pitanje je neizbježno: šta je primani cilj Sport Centra?

Sport Centar je projekat koji je nastao s ciljem da doprinese razvoju sporta u BiH. Sportska informativna revija Sport Centar, koja izlazi svakog utorka, portal www.SCsport.ba i Sport Centar TV emisija tri su kanala komunikacije kroz koje svakodnevno izvještavamo javnost. Također, Sport Centar je osnovao udruženja "Razvoj sporta Sport Centar" u decembru 2009. godine. Osnovni cilj je unapređenje i sprovođenje politike razvoja sporta. Konkretno, jedan od ciljeva je stipendiranje i finansiranje nadarenih mladih sportista, naročito onih slabijeg imovinskog stanja, ali i vrhunskih sportista koji su iz istih razloga spriječeni da učestvuju na većim svjetskim takmičenjima.

Koliko imate zaposlenih?

Redakcija zapošljava 20-tak ljudi iz BiH. Tu mislim i na dopisnike u cijeloj državi, bez kojih bi bilo teško pokriti sva dešavanja. Redakcija nije brojna, no sa dobrom organizacijom sve obaveze mogu se izvršiti u određenim vremenskim rokovima.

Jeste li zadovoljni urađenim do sada?

Definitivno! Za kratak period napravljeno je dosta pozitivnih stvari. Bili smo na mnogim važnim događajima. Recimo, prisustvovali smo proslavi Wolfsburgove titule 2009. godine. Tada smo razgovarali sa Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem. Pratili smo Final-Four NLB lige u Zagrebu, gdje su Partizan i Kecman ispisali historiju. Detaljno smo izvještavali o aktivnostima nogometne reprezentacije BiH, pratili Pjanićev put sa Lyonom u Ligi prvaka prošle godine. Sa mjesta događaja izvještavali smo žrijebanje baraža za odlazak na planetarnu smotru nogometa 2010, kad smo za suparnika dobili Portugal. Jusuf Pušina je govorio o povratku u bh. nogomet. Teniser Amer Delić godinu dana ranije priznao je da želi igrati za našu nacionalnu vrstu, što se kasnije i obistinilo. Saša Papac izgovorio je definitivno "ne" nogometnom A timu. To je ono najvažnije.

Bilo je i ekskluzivnih intervjua?

Tako je! Razgovarali smo sa Karabatićem, Schweinsteigerom, Divcem, Balićem, Olićem, Vidićem, Štimcem, Jovetićem, Đokovićem, Jardelom, Maljkovićem, Spahijom, Del Bosqueom, Srnom, Carlosom, Magathom, Obradovićem, Atkinsonom, Gallianijem, Davisom, Vujoševićem, Fereirom i Pandevom.

Šta planirate raditi u budućnosti, hoće li biti nekih zanimljivih projekata?

Svakako! Ideja ima mnogo, ali u današnje vrijeme nije ih lako realizirati, s obzirom na recesiju u svim segmentima, pa tako i u sportu. Ponosni smo na Business ligu, te malonogometnu ligu srednjih škola Kantona Sarajeva. Ove godine uz učešće većeg broja škola takmiči se nekoliko ženskih timova. Masovnost i odziv najbolji su nam pokazatelj da smo na pravom putu i da je Liga puni pogodak.

Može li se očekivati da novina u narednom periodu počne izlaziti dnevno?

Nije nemoguće da se to uskoro i dogodi. Naravno, ne želimo djelovati neozbiljno i krenuti, a da se prije toga ne obezbijede svi uslovi. Trenutno vršimo ispitivanje tržišta i dosadašnji rezultati idu nam u prilog. Dnevna novina je zahtjevna, ali sigurno je da nosi veliki izazov. Uostalom, naša ekipa je spremna za nova iskušenja.