Deset lakih komada sa...
0

INTERVJU / Džan Šebić, TV1: "Najdraža mi je dupla dnevna kafa nakon noćnog derneka"

Razgovarao: Adis Karadža
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mladi voditelj sportskog programa TV1 Džan Šebić brzo je postao prepoznatljivo televizijsko lice. U intervjuu za portal Sarajevo-x.com Šebić govori o svom angažmanu na TV1, poslu iz snova, savršenom godišnjem odmoru, ritualu pred emisiju, situaciji u bh. fudbalu...

Posao na TV1 tvoj je prvi ozbiljniji novinarski angažman. Kako si se uklopio u potpuno novu ekipu, sastavljenu od spoja mladosti i iskustva?

Gotovo da se i nisam mogao naći u povoljnijem okruženju: učestvujem od samog početka u jednom, za naše uslove, novom televizijskom projektu, okružen dijelom tima koji nam nesebično prenosi bogata iskustva i drugim dijelom tima, kojem i sam pripadam, punim ambicije i željnim dokazivanja.

Da li je ovo tvoj "posao iz snova" ili si kao dječak sanjao da se baviš nekom drugom profesijom?

Televizija i sport su neodvojivi dijelovi mog dosadašnjeg života. U ranoj mladosti bavljenje sportom je, nažalost, prekinuto, a televizija je bila moj neprekidni sportski prozor u svijet. Sada se to u mom profesionalnom radu na poseban način povezalo i nastavilo.

Kakve su reakcije gledatelja kada te sretnu na ulici? Počaste li te kada nekim pićem u kafani?

Mnogi vole i prate sport, pa i ličnosti sa malih ekrana koji ih o tome informišu. Što se čaščenja tiče, ništa bitno se nije izmijenilo - oni koje sam i dosada častio, časte me i sada.

Prošlogodišnje ljetovanje ti se pretvorilo u noćnu moru, o čemu su izvještavali gotovo svi mediji. Kako izgleda tvoj savršen godišnji odmor?

Za prošlogodišnje ljetovanje u Egiptu mogao bih reći da je bilo sjajno, osim neprilike u povratku. Formula moga savršenog odmora je: more plus sunce plus još neke ljepote.

Ako bi odmor morao provesti na pustom otoku, koga bi poveo ili šta bi ponio?

Šestogodišnjeg sestrića Maka i osmogodišnjeg Bebinog mačka Pašu.

Šta ti je draže, noćni izlazak i dernek ili dnevna kafa u Štrosmajerovoj?

Dupla dnevna kafa u Štrosmajerovoj nakon uspješnog noćnog derneka.

Poznato je da si veliki, a i visoki navijač jednog sarajevskog prvoligaša. Kako si uspio isključiti emocije i navijačku pripadnost iz svakodnevnog posla?

Profesionalizam i odgovornost na radnom mjestu su u mom slučaju potpuno odvojeni od mojih privatnih afiniteta.

Postoji li ritual koji moraš obaviti prije nego što staneš pred kameru?

Pošaljem na nekoliko stalnih adresa SMS poruku: "Vrijeme je za televiziju.“ Facebook je danas postao jedan od osnovnih izvora informacija i načina komunikacije sa sagovornicima. Koliko ga koristiš u svom poslu i jesi li ovisan o Facebooku ili imaš nekakvu mjeru?

Nezamisliv je život savremenog čovjeka, a pogotovo profesionalca, kako bez Facebooka, tako i bez svih drugih sredstava modernog komuniciranja u funkciji što potpunijeg i pravovremenog informisanja.

Prekršit ćemo pravilo pa će ovaj intervju biti devet lakih i jedan teški komad. Kako vidiš izlaz iz situacije u koju je zapao bh. fudbal, ali i sport generalno? Hoće li FIFA i UEFA pronaći način da se riješe destruktivaca iz svih pora N/FSBiH?

Izlaz za ukupan bosanskohercegovački sport vidim u većoj ukupnoj društvenoj odgovornosti i brizi za mnogobrojne uspješne sportske kolektive i pojedince. Što se Fudbalskog saveza tiče, naznačena rješenja od FIFA-e i UEFA-e obećavaju ono što svi dobronamjerni ljudi u Bosni i Hercegovine priželjkuju – ukidanje suspenzije Saveza, nastavak nastupa reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2012. godine, te nastup klubova u evropskim takmičenjima.