sport
0

Kondicijski trener: Neću biti Asafin žrtveni jarac

Totalsport
Asafa Powell (Foto: AFP)
Asafa Powell (Foto: AFP)
Christopher Xuereb, kondicijski trener jamajčanskih atletičara Asafe Powella i Sherone Simpson, odbio je preuzeti krivicu za njihov pozitivan dopinški nalaz.

Bivši svjetski rekorder na 100 metara i bivša olimpijska pobjednica na 4x100 metara među šestero su jamajčanskih atletičara koji su bili pozitivni na doping na nedavnom nacionalnom prvenstvu. Kad su čuli da su pali na doping testu, sprinteri su zaključili kako je za to nedvojbeno kriv Xuereb i njegovi preparati. Njemu nisu ništa rekli, ali su pozvali policiju i tražili da ga uhapsi, te da pretraži njegovu sobu u hotelu u talijanskom Lignanu gdje su bili na pripremama. I njihov menadžer Paul Doyle je u izjavama za medije krivicu svalio na Kanađanina s kojim su Powell i Simpson sarađivali od maja.

Nakon što je ispitan na policiji, pa pušten na slobodu, oglasio se i sam Xuereb, ljut i razočaran što je označen glavnim krivcem.

"Vrijeme je da sportisti preuzmu odgovornost za doping umjesto da okolo traže žrtvenog jarca, neovisno o tome radi li se o fizioterapeutu, konobaru ili nekom drugom. Iznimno sam razočaran što su Powell i Simpson izabrali okriviti mene za svoje vlastite greške. Svjetska antidopinška agencija (WADA) i javnost moraju prestati prihvatati takve priče i pozvati sportiste na odgovornost", poručio je Xuereb i dodao kako je u stručnom štabu jamajčanskih sprintera bio zadužen za masaže i nutricionističku pomoć.

"Najvažnije od svega, nisam nabavljao nikakve zabranjene supstance za Asafu i Sherone. Svi vitamini koje sam im preporučio su kupljeni u cijenjenim dućanima i poznate su marke. Također, sve kupljene vitamine sam pokazao njihovom treneru Stephenu Francisu i on ih je odobrio. Jasno je da su Asafa i Sherone uzimali dodatne supstance o kojima sa mnom nisu razgovarali. Talijanska policija mi je rekla da su u njihovim sobama pronađeni preparati za koje nisam znao", istaknuo je Xuereb.