sport
9

Tyson Gay pozitivan na nepoznatu supstancu steroida

Totalsport
Tyson Gay (Foto: AFP)
Tyson Gay (Foto: AFP)
Antidopinška agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) otkrila je na koju je zabranjenu supstancu američki atletičar (sprinter) Tyson Gay (30) bio pozitivan...

Vijest da je vlasnik najbržeg vremena ove sezone pao na dopinškom testu poznata je još od prošlog mjeseca. Međutim, do ovoga se petka moglo samo nagađati na koju je zabranjenu supstancu bio pozitivan. USADA je zasada otkrila da je riječ o steroidu, no nije i specificirala o kojem se tačno radi. Britanski je BCC došao do informacije:

"Korištenjem "Carbon Isotope Ratio" analize dobili smo rezultat da je u tijelu pronađena jedna vrsta steroida, koja je unesena vanjskim utjecajem. Ukoliko i druga analiza da jednaki rezultat, to će se smatrati teškim kršenjem pravilnika Svjetske antidopinške agencije (WADA), za što je predviđena suspenzija na dvije godine", stoji u pismu koje je USADA uputila Gayu i njegovom timu.

Očekuje se da će Gay, koji se dobrovoljno povukao sa Svjetskog prvenstva održanog ranije ovog mjeseca u Moskvi, u narednih nekoliko tjedana izaći pred Disciplinsku komisiju USADA-e.

Spomenimo i da se spominje da je Gay posjećivao doktora u Atlanti Claytona Gibsona, specijalista u "borbi protiv starenja". Neki doktori ove vrste su poznati po tome da koriste razne hormone u borbi protiv starenja, poput testosterona, no Gibson je zasada tu informaciju negirao:

"Moja klinika ne daje klijentima sintetičke supstance!"

Recimo i da Gay u potpunosti sarađuje s USADA-om, a sve u svrhu ne bi li mu se smilovala pri izricanju kazne, koja će zasigurno uslijediti nakon saslušanja.