{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko će 15. augusta skakati sa Starog mosta? (2. dio)

11.8.2015. u 16:49
59
4
Ko će 15. augusta skakati sa Starog mosta? (2. dio)
59
Nakon što smo prethodno predstavili pet elitnih svjetskih skakača koji će 15. augusta skakati sa Starog mosta u Mostaru, na šestom ovogodišnjem takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015., slijedi predstavljanje još petorice, kao i četiri džokera.
Gary Hunt (Velika Britanija, 1984.)

Ako se za nekog može reći da je obilježio Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, onda je to Gary Hunt. Četvorostruki osvajač prvenstva (2010, 2011, 2012, 2014.), na najboljem je putu da i ove godine odbrani svoju titulu. Sa pet pobjeda iz pet ovosezonskih takmičenja, 'Briljantni Brit' nastupa u životnoj formi. U historiji prvenstva do sada je održano 47 takmičenja – Gary Hunt je pobijedio na 24 od njih. Hunt je jedan najprogresivnijih skakača u prvenstvu, čovjek koji pomjera granice sporta i stalno traži nove izazove. Njegov trostruki salto s četiri vijka je prvi skok osmišljen isključivo za cliff diving.

Blake Aldridge (Velika Britanija, 1982.)

Finalista Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, Blake Aldridge, u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu takmiči se četvrtu godinu. Na pobjedničko postolje u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu prvi put popeo 2013. godine sa trećim mjestom u La Rochellu (Francuska), da bi naredne godine pobijedio na otvaranju sezone 2014. na Kubi. U ovoj sezoni je dva puta bio drugi, a istu poziciju zauzima i u ukupnom poretku, sa jednakim brojem bodova kao i Orlando Duque. Ove godine je od Garyja Hunta preuzeo vlasništvo nad najsloženijim skokom na svijetu: njegov dvostruki salto uzvratno sa pet vijaka ima koeficijent težine 6,3.

Jucelino Junior (Brazil, 1983.)

Jucelino se u sezoni 2015. prvi put takmiči kao stalni skakač u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, nakon što je u ranijim godinama bio pozivan kao džoker takmičar. U februaru je ostvario svoj san i na kvalifikacijskom turniru osvojio stalno mjesto u ovogodišnjem prvenstvu. On je prvi predstavnik Brazila u Svjetskom prvenstvu, a najbolji rezultat do sada mu je sedmo mjesto na takmičenju na Yucatanu (Meksiko). Inače je profesionalni izvođač u trupi čuvenog teatarsko-cirkuskog reditelja Franca Dragonea.

Jonathan Paredes (Meksiko, 1989.)

Suci, stručnjaci za skokove u vodu i kolege takmičari – svi se slažu da je Paredes jedan od najtalentovanijih skakača koji su se pojavili posljednjih godina. U Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu prvi put je nastupio 2011. godine kao džoker takmičar. Tri posljednje godine u prvenstvu nastupa kao stalni skakač i najmlađi je od trenutnih stalnih takmičara. Ovaj 25-godišnjak, jedan od tehnički najdotjeranijih skakača u cliff divingu, 2013. godine je bio četvrti u ukupnom poretku, i nada se da će mu 2015. godina donijeti prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu. Na Azorima prošlog mjeseca bio je nadomak cilja, osvojivši drugo mjesto. Paredes je definitivno skakač čije vrijeme tek dolazi.

Steven Lobue (SAD, 1985.)

Steven LoBue se učvrstio kao jedan od najkonstantnijih takmičara, učestvujući u prvenstvu kao stalni takmičar od 2011. godine. Za to vrijeme je dva puta bio treći u ukupnom poretku, a na pobjedničko postolje se penjao više puta, od toga dva puta na najvišu stepenicu. LoBue uvijek radi na savladavanju novih skokova, sa višim koeficijentom težine. Izvodeći jedan takav, trostruki salto s četiri vijka, u La Rochellu ove godine je glavom udario o platformu. Srećom, uspio se ispraviti u zraku i izbjeći teže posljedice, tako da je prošao samo sa dubokom posjekotinom iznad lijevog oka.

Džoker takmičari

Na svakom takmičenju učestvuju po četiri džoker takmičara (skakači s pozivnicom), koji se biraju na osnovu nastupa u kvalifikacijama i ranijim takmičenjima. U Mostaru će to biti ova četvorka.

Anatoliy Shabotenko (Ukrajina, 1989.)

Nakon što je 2012. godine kao džoker bio sedmi u ukupnom poretku, Shabotenko je u sezoni 2013. bio stalni skakač Svjetskog prvenstva. Trenutno je deseti u ukupnom poretku.

Jorge Ferzuli (Meksiko, 1981.)

Nastupao je kao stalni skakač u sezoni 2011, kada je ostvario i svoj najbolji rezultat: 6. mjesto u SAD-u.

Todor Spasov (Bugarska, 1978.)

Prvi bugarski takmičar u Svjetskom prvenstvu, nastupa kao džoker od sezone 2011. Najbolji rezultat: 10. mjesto (Grčka, 2011).

Sergio Guzman (Meksiko, 1991.)

Guzmanu je ovo debitantska sezona u Svjetskom prvenstvu, i kao džoker već zauzima 11. mjesto u ukupnom poretku. Dečko koji obećava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Prognozirajte rezultat sarajevskog derbija
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: