sport
0

Kemal Mešić ispunio B-normu za Olimpijske igre u Londonu

FENA
Kemal Mešić
Kemal Mešić
Član Atletskog kluba Sarajevo Kemal Mešić ispunio je olimpijsku B-normu u bacanju kugle na takmičenju ''Texas A&M Challenge'' u College Stationu u Texasu (SAD).

Na takmičenju 28. januara Mešić je bacio kuglu 20,31metar, saopćeno je iz AK Sarajevo.

Mešić je ostvarenim rezultatom ispunio normu i za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu, još jednom potvrdio normu za Evropsko prvenstvo, te postavio novi rekord Floride i preuzeo vodeće mjesto na listi najboljih bacača kugle NCAA.

''Prvo takmičenje ove sezone je bilo jako uspješno za mene, bacio sam svoj lični rekord. U drugom sam bio još bolji, bacio sam više od 20 metara, što je B-norma za olimpijske igre, a nakon toga želim napasti i A-normu, koja iznosi 20,50 metara'', kazao je Mešić.

Komentarišući Mešićev uspjeh, glavni trener atletskog tima Univerziteta Florida Mike Holloway rekao je da je to rezultat izvanredne saradnje Mešića i njegovog trenera Lemkea, te da se mogu očekivati i još bolji rezultati.

Ovim rezultatom Mešić se pridružio bh. atletičaru Hamzi Aliću, koji je prošle godine također ispunio olimpijsku B-normu u bacanju kugle s rezultatom 20,38 metara.

Obojica su blizu ispunjenja olimpijske A-norme (20,50m), koja bi ih odvela na Olimpijadu u London ovog ljeta.

''Moram priznati da do sada nisam imao nikakvu podršku iz Bosne i Hercegovine, osim svog matičnog kluba AK Sarajevo. Nadam se da ima dovoljno ljubitelja kraljice sportova koji će nam pomoći da osvjetlamo obraz Bosne i Hercegovine na narednim velikim takmičenjima'', dodao je Mešić.