Jaki argumenti
0

Katar s inovativnom tehnologijom u utrku za atletski SP

Totalsport
Katarski glavni grad Doha planira iskoristiti inovativni sistem hlađenja stadiona kao adut za svoju kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog atletskog prvenstva 2017. godine.

Upravo su s klimatiziranim stadionima Katarci krenuli u kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine čije su domaćinstvo na kraju neočekivano i dobili. Inovativna tehnologija koristi solarnu energiju za hlađenje stadiona sa specijalno dizajniranim krovovima koji štite sportaše i gledatelje od nesnosnih vrućina kakve tokom ljeta vladaju u Kataru.

U razvoj pionirske tehnologije u srednjoistočnoj su državi krenuli nakon neuspjele kandidature za Olimpijske igre 2016. godine. Tada su upravo velike vrućine tokom ljeta bile razlog što Doha nije ušla na završnu listu kandidata, premda je nudila čak i da se Igre održe u oktobru. Nova je tehnologija tako prvi put predstavljena u septembru prošle godine tokom FIFA-ine inspekcije stadiona, a testirana je i u utakmicama katarske nogometne lige.

Sada u Dohi žele i Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) uvjeriti da im dodijeli Svjetsko prvenstvo 2017. godine za koje se takmiče i London, Budimpešta te zasad neimenovani španski grad.

"Ukoliko Katar dobije SP, takmičenje će se održati na stadionu Khalifa koji će biti u potpunosti opremljen tehnologijom hlađenja koja ne ugrožava prirodu", potvrdio je glasnogovornik Katarskog olimpijskog odbora.