Pala na doping testu
1

Kandidatkinji za zlato prijeti doživotna suspenzija

Totalsport
Mariem Alaoui Selsouli (Foto: AFP)
Mariem Alaoui Selsouli (Foto: AFP)
Marokanska srednjoprugašica Mariem Alaoui Selsouli pala je pri dopinškom testiranju, te joj prijeti doživotna suspenzija iz atletike.

Informaciju je u utorak u Londonu potvrdila Nawal El Moutawakel, nekad slavna marokanska atletičarka koja bi u četvrtak trebala biti izabrana za dopredsjednicu Međunarodnoga olimpijskog odbora (IOC).

Alaoui Selsouli trebala je Maroko predstavljati u utrci na 1500 metara. Na istoj je dionici osvojila srebrnu medalju na ovogodišnjemu Svjetskom dvoranskom prvenstvu, dok na otvorenom ima najbolji rezultat sezone (3:56,15). Prije dvije je godine ispala pozitivna na hormon EPO, te je odradila dvogodišnju suspenziju. Prema pravilima Međunarodne antidopinške agencije (WADA), ponavljanje prijestupa nosi automatsku doživotnu suspenziju.

"Proces je i dalje u toku. Možda za nju još uvijek ima izgleda. Voljela bih vjerovati u to", rekla je El Moutawakel, prva muslimanka s osvojenom zlatnom olimpijskom medaljom koju je, u disciplini 400 metara s preponama, osvojila na Igrama u Los Angelesu 1984. godine.

Prema pisanju L'Equipea, Selsouli je na pariškom mitingu Dijamantne lige (juli) bila podvrgnuta dopinškom testu čak tri puta i tek je treći put isti bio pozitivan.

Recimo za kraj da je Marokanka bila pozitivna na diuretik furosemid koji se najčešće koristi za prikrivanje "težih" zabranjenih sredstava, poput anaboličkih steroida i stimulansa.