Rezultati glasanja
35

Kako su na ovogodišnjim izborima prošli ljudi iz sporta

E. B.
Na ovogodišnjim Općim izborima, baš kao i na prošlim, učestvovali su i brojni bivši sportisti i sportski radnici.

Obrađivanje glasačkih mjesta je pri kraju, te se već sada naziru i konačni rezultati koje su kandidati ostvarili.

Najviše glasova od bivših sportista i sportskih radnika je ostvario Elmedin Konaković. Nekadašnji košarkaš i bivši predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine a sadašnji predsjednik Naroda i pravde je na izborima za Parlament FBiH dobio 9.440 glasova.

Iza njega po broju glasova su također osobe koje su se kandidovale za federalni parlament, a radi se o članovima Stranke demokratske akcije i nogometnim funkcionerima Azmiru Husiću (5.947) i Hamdiji Abdiću (5.581). Husić je sadašnji, a Abdić bivši član Izvršnog odbora NS BiH.

Više od 5.000 glasova je dobio i nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije BiH Vlatko Glavaš. On je kao kandidat Demokratske fronte u izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH dobio 5.405 glasova.

Potpredsjednik Disciplinske komisije NS BiH Nermin Kljajić se također kandidovao za Parlamentarnu skupštinu BiH i kao kandidat Narodnog evropskog saveza dobio 4.737 glasova.

Odličan rezultat je ostvario i njegov stranački kolega i potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Irfan Durić koji je u izborima za Parlament FBiH dobio 4.412 glasa.

Najviše glasova na izborima za Skupštinu Kantona Sarajevo je dobio bivši košarkaš Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija) - 3.773.

Nekadašnji proslavljeni kickboxer Salko Zildžić (SDA) je osvojio 3.467 glasova u izborima za Parlament FBiH, dok je bivši karatista i njegov stranački kolega Denis Muhović dobio 3.410 glasova za ulazak u Skupštinu Kantona Sarajevo.

Dobar rezultat je ostvario i predsjednik Rukometnog saveza BiH Kenan Magoda (SDP) koji je dobio 2.524 glasa za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Amel Mekić (NIP), legendarni bh. džudista, je dobio 2.207 glasova za Parlament FBiH, dok su više od hiljadu glasova dobili i legendarni bh. košarkaš Samir Avdić (NIP) - 1.818, proslavljena bh. plivačica Anja Margetić (Naša stranka) - 1.296, te legendarni rukometni golman Enid Tahirović (SDP) - 1.002. Njih troje su se kandidovali za skupštinu Kantona Sarajevo.

Legendarna bh. brzoklizačica Bibija Kerla (DF) je dobila 980 glasova za Parlament FBiH, dok se jedna od najboljih košarkašica u historiji Razija Mujanović ispred Koalicije država (Mirsad Hadžikadić-Platforma za progres-NB) kandidovala za Parlamentarnu skupštinu BiH i dobila 793 glasa.

Glasove za Skupštinu Kantona Sarajevo dobili su i bh. dizač tegova Sejfo Šehović (NES, 501), proslavljeni kickboxer Dževad Poturak (Savez za bolju budućnost, 282), legendarna košarkašica Vesna Bajkuša (Socijaldemokrate BiH Zeleni pokret, 84)...