Nastavlja put
51

Kako je Banja Luka dočekala olimpijski Plamen mira iz Evrope, dolazi i u Sarajevo

Klix.ba
Plamen mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, stigao je danas u Banju Luku, a ovaj svečani čin ispratili su brojni građani i visoki predstavnici naše zemlje.

Svečanost je upriličena ispred Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, a baklju su dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik te premijer i nekoliko ministara iz RS-a.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je Plamen mira jučer preuzeo na Olimpijskom stadionu u Rimu, zajedno s gradonačelnikom istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem.

Foto: Fotoart
Foto: Fotoart

Vuković je olimpijsku baklju predao u ruke Darku Saviću, najboljem sportisti RS-a u 2018. godini.

Visoki zvaničnici naše zemlje danas su još jednom pozvali sve građane da budu ujedinjeni u vezi sa pričom o EYOF-u te da pokažu Evropi kako i BiH može raditi velike stvari.

"Za Istočno Sarajevo je ovo veoma važan dan i srećan sam što smo baklju mira iz sjedišta Evropskog olimpijskog komiteta donijeli danas u Banja Luku", rekao je Vuković.

Foto: Fotoart
Foto: Fotoart

Gradonačelnik Sarajevo Abdulah Skaka poručio je da svaki pojedinac treba da prepozna svoju priliku za nove mogućnosti.

"Plamen mira u našoj zemlji za mene je trenutak koji sam dugo iščekivao. Želio bih da plamen mira vječno gori u našoj zemlji. Dajmo priliku mladima da grade nove svjetove", istakao je Skaka.

Foto: Fotoart
Foto: Fotoart

Delegacija EYOF-a 2019 Plamen mira donosi sutra u Sarajevo, gdje će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u 14 sati biti upriličen svečani doček. Delegacija dolazi posebnim letom zahvaljujući kompaniji Fly Bosnia, a baklja mira nastavlja put u novom Jeep Wrangleru, oficijelnom vozilu baklje mira.

Podsjećamo, EYOF će svečano biti otvoren 10. februara na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu.