sport
0

Kajakaš Stefan Đukin kažnjen zbog korištenja marihuane

Piše: M. N.
Kajakaški i kanu savez Bosne i Hercegovine izrekao je kajakašu Stefanu Đukinu kaznu zabrane obavljanja sportskih aktivnosti i djelatnosti u trajanju od šest mjeseci zbog kršenja antidoping pravila.

Podsjećamo, Đukina je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine testirala na Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine u kajaku i kanuu na divljim vodama u Banjoj Luci i analizom uzorka utvrdila prisustvo zabranjene supstance Carboxy THC sa Liste zabranjenih sredstava za 2015. godinu.

"U postupku izricanja kazne Đukin je u potpunosti priznao kršenje antidoping pravila ističući da je svjestan posljedica koje je prouzrokovao, te je izrazio veliko žaljenje zbog počinjenog antidoping prekršaja prihvatajući sve proistekle sankcije. Posebno je istakao da je zabranjenu supstancu koristio van takmičenja bez namjere poboljšanja sportskih performansi, usljed čega mu je, u skladu sa Kodeksom, izrečena navedena kazna, a rezultat postignut na Otvorenom prvenstvu poništen", saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Đukin je bio četvrti u sprintu i šesti u spust klasiku na spomenutom takmičenju održanom u junu ove godine.

Đukin je član Kajak kanu kluba Vrbas iz Banje Luke već 15 godina. Bio je šampion BiH u mlađim kategorijama, a ima i pregršt medalja sa takmičenja u regionu. Stipendista je Ministarstva omladine i sporta RS.

Izrečena kazna teče od 8. juna ove godine.