BiH
17

Novi skandal u bh. sportu: Kajakaš Stefan Đukin pozitivan na doping

Piše: M. N.
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je sprovela doping kontrolu u Banjaluci na Otvorenom prvenstvu BiH na divljim vodama u kajaku i kanuu i tom prilikom je u uzorku kajakaša Stefana Đukina pronađena zabranjena supstanca Carboxy THC iz grupe kanabinoida.

Sportista se pismenim putem odrekao prava na analizu "B" uzorka.

"Utvrđeno je da je riječ o kršenju člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste). Kajak, kanu i rafting savez BiH je Đukinu izrekao mjeru privremene suspenzije do donošenja konačne odluke, a rezultat postignut na Otvorenom prvenstvu BiH na divljim vodama u kajaku i kanuu je poništen", rekao je za Klix.ba pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić.

Carboxy THC je sekundarni metabolit tetrahidrokanabiola (THC) koji se stvara u tijelu nakon konzumacije kanabisa i spada u grupu S8 Kanabinoida na Listi zabranjenih sredstava za 2015. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 95/14).

"Agencija za antidoping kontrolu BiH nastavlja beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu i pozivamo sve one koji imaju saznanja o eventualnim kršenjima antidoping pravila da obavijeste Agenciju", rekao je Avdagić