sport
87

Jedan od najtužnijih, ali i najponosnijih dana bh. košarke

Piše: J. Hadžiahmetović
Na današnji dan 2013. godine košarkaška reprezentacija BiH odigrala je svoju posljednju utakmicu na Eurobasketu u Sloveniji. Izabranici tadašnjeg selektora Ace Petrovića savladali su selekciju Litvanije rezultatom 78:72.

Nažalost, ovo je bila tek pirova pobjeda jer šest razlike nije bilo dovoljno bh. košarkaškim Zmajevima da prođu u drugi krug.

No, u toj pobjedi vidjeli smo jednu drugu košarkašku reprezentaciju, momke koji su do posljednje sirene koja je označila kraj susreta u Jesenicama, davali sve za dres sa državnim dresom.

Iako smo imali isti broj bodova kao prvoplasirana Srbija, drugoplasirana Latvija i trećeplasirana Litvanija (svi po osam), falila su nam četiri poena kako bi stigli do silno željenog četvrtfinala u Ljubljani.

U toj utakmici, Teletović je pogađao sa svih pozicija uz briljantan komentar Edina Avdića.

"Radio sam svakakve 'lude' utakmice, ali ovo je što se emotivne stane tiče najteža utakmica u dosadašnjoj karijeri. Ko prati moje komentare utakmica zna da su 'šut sa parkinga' i 'iz svlačionice' moji termini. Teško mi je da pričam, još me drži to sve od sinoć... Baš me je pogodilo to što nismo prošli dalje. Kad je Mirza pogodio onaj šut sa 11 metara, osjećao sam da ih imamo. Vidio sam to na licima Litvanca", rekao je dan poslije utakmice za Klix.ba Edin Avdić.

Kapiten je davao trojke "iz svlačionice", "sa parkinga", komentatori su skakli od sreće u dvorani u Jesenicama, navijači su bili vjetar u leđa Stipanoviću, Kikanoviću, Šutalu, Gordiću... No, želja igrača i svih građana BiH nije ispunjena.

Na Sarajevskom aerodromu dočekani su kao heroji, tužni, ali ponosni što su u Sloveniji dali sve od sebe.

Pred najboljim bh. košarkašima je novi izazov. Nakon što su besprijekorno završili kvalifikacije, izabranici selektora Duška Ivanovića pokušat će ponovo izboriti željeni cilj, a to je drugi krug Evropskog prvenstva koje će se naredne godine igrati u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Latviji.