sport
165

Izraelska borilačka vještina samoodbrane: Krav Maga seminar u Slogi i autobusu GRAS-a

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Kravmaga.ba)
Krav Maga klub samoodbrane iz Sarajeva uz pomoć IKMI sportske federacije iz Evropske Unije u Sarajevu organizuje dvodnevni seminar uvježbavanja i demonstracije tehnika Krav Maga vještine.

Ono što je zanimljivo za ovaj seminar jeste činjenica da su članovi kluba svoj trening i Krav Maga tehnike iz sportske dvorane odlučili premjestiti u realistično okruženje - noćni klub i vozilo gradskog saobraćaja, gdje se najčešće dešavaju situacije napada u kojima je potrebna samoodbrana.

Seminar počinje u subotu, 18. aprila, u 13 sati u sarajevskom klubu Sloga, a sljedeći dan, u nedjelju, 19. aprila, u 10 sati u duplom autobusu parkiranom kod garaže u naselju Nedžarići.

Instruktor dvodnevnog seminara koji se odvija u Sarajevu je Antonio Monsellato iz Italije, predsjednik IKMI sportske federacije Evropske Unije, a tehnike će demonstrirati članovi Krav Maga kluba samoodbrane iz Sarajeva.

Izraelska borilačka vještina i moderan princip samoodbrane

Krav Maga je izraelska borilačka vještina i moderni princip samoodbrane koji svojom metodom uvježbava polaznika da savlada tehnike samoodbrane koje su mu potrebne da se odbrani u situacijama nužne odbrane.

"Krajnje nužna odbrana je regulisana zakonom i ona svakom čovjeku daje zakonsko pravo da upotrijebi fizičku snagu kako bi se odbranio od napadača koji je dominantniji i koji uz sebe ima nož ili neku vrstu vatrenog oružja", pojasnio je u razgovoru za Klix.ba Saša Tomanić, predsjednik Krav Maga kluba samoodbrane iz Sarajeva i jedan od instruktora.

Krav Maga je sistem samoodbrane koji obuhvata elemente više borilačkih vještina (Karate, Kung fu, boks, Jiu Jitsu). Navedeni sistem samoodbrane se temelji na prirodnim reakcijama čovjeka i njegovim refleksinim pokretima i shodno tome sve tehnike koje Krav Maga obučava su realne i situacionog su karaktera. Kako je sistem nastao u službama bezbjednosti, same tehnike su prilagođene uglavnom za upotrebu u vojsci i policiji, no kako se Krav Maga širila na civile, razvila je verzije obuke za civile, zaštitare, te zaštitu trećih lica.

Trening u noćnom klubu i vozilu javnog gradskog saobraćaja

"Noćni klub je idealno mjesto za simulaciju mogućeg realnog okruženja, a sam ambijent je odličan za trening zbog zamračenosti, svjetala, gužve i sl. Upravo se u noćnim klubovima često dešavaju tuče i napadi, a tu se često slučajno nađu i osobe koje uopšte nisu sklone nasilju, ali se pod silom prilika mogu naći u situaciji nužne odbrane", pojašnjava Saša Tomanić i dodaje kako su iz tog razloga odlučili seminar organizovati u klubu Cinemas Sloga.

Tehnike Krav Maga vještine savladavaju se u realističnim situacijama i prilagođene su svakodnevnim situacijama u kojima često dolazi do fizičkih napada. Jedno od takvih je i vozilo gradskog saobraćaja, autobus, tramvaj ili trolejbus.

"Posljednjih nekoliko godina bili smo svjedoci nekoliko napada nožem zbog kojih su najmanje dvije osobe preminule, a jedan od njih je bio i radnik gradskog prevoza. Trening samoodbrane u ovakvom okruženju predstavlja idealan trening susreta sa sličnim situacijama i pokušaj pristupa tj. razrješavanja situacije mirnim putem, koji je čak najvažniji, pa sve do nužne odbrane, gdje ste direktno napadnuti fizički i gdje nema nijednog mogućeg izlaza osim pokušati se odbraniti", pojašnjava Tomanić.

Pojašnjava nam kako se Krav Maga tehnikama osoba priprema i psihološki, učeći se kako da pravilno reaguje u određenoj situaciji i pokuša smiriti napadača, te izbjegne fizički sukob s njim.

Tomanić u razgovoru za Klix.ba ističe kako su za učenje Krav Maga tehnika zainteresirane i žene. U njihovom klubu, u kojem postoje dvije grupe - početna i napredna, najmanje jednu četvrtinu čine upravo žene.

Krav Maga vještina se u BiH pojavila 2006. godine

Saša Tomanić je u Krav Maga svijetu od 2006. godine, otkako je ova vještina samoodbrane stupila na scenu Bosne i Hercegovine. Prvi seminar i kurs je u Sarajevu organizovao Internacionalni Krav Maga Institut ''IKMI'' iz Evropske Unije.

Program Krav Maga obuke podijeljen je na stepene i pojaseve kojih ima pet, a Krav Maga klub samoodbrane iz Sarajeva često organizuje seminare za Oružane snage BiH, vojnu policiju i specijalne jedinice.

Program treninga u BiH je u skladu sa programom International Krav Maga Institute IKMI iz Evropske Unije, koji u svijetu održava redovne seminare i kurseve Krav Maga za klubove, instruktore i službe bezbjednosti, a čiji instruktori i studenti redovno posjećuju našu zemlju aktivno razmjenjući iskustva sa sportistima iz BiH kroz zajedničke treninge i seminare.

IKMI program treninga Krav Maga priznat je od NATO saveza, Ujedinjenih nacija, te od "Wingate Institute" (Ministarstvo za sport države Izrael) u kom se domaći i strani IKMI instruktori redovno educiraju i kvalifikuju iz oblasti Krav-Maga, te vrše update instruktorskih kvalifikacija.

"Mislim da smo već u dobroj fazi razvoja, edukacije i širenja na ostale gradove, te da imamo solidno iskustvo u ovoj oblasti", kazao je Tomanić za Klix.ba.