BiH
252

Američki marinci i bh. specijalci u Sarajevu učestvuju u sedmodnevnoj vježbi za opasne situacije

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Američki marinci Fast tima došli su u BiH kako bi učestvovali u sedmodnevnoj vježbi zajedno sa SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i MUP-om KS. Cilj ovih vježbi je da bh. specijalci i policajci budu spremni za sve vanredne situacije.

Prostor bivše kasarne Slaviša Vajner Čiča u Istočnom Sarajevu u potpunosti je prilagođen i izgleda poput prave ratne zone. Marinci, naši specijalci i policajci izgledaju savršeno spremni za sve situacije, što su i pokazali na današnjoj vježbi.

"Ovo je bila izvanredna prilika za osoblje ambasade, nas marince i pripadnike institucija zemalja domaćina da podijelimo naša iskustva kako bismo unaprijedili taktike i saradnju koja postoji između nas. Imali smo priliku da učimo od vaših institucija i oni od nas. Išli smo skupa i na strelišta gdje smo vježbali naše vještine u gađanju i podijelili taktike gađanja, jer niko ne koristi iste vještine", rekao je Adam Drexer, kapetan američkih marinaca.

Ivica Bošnjak, pomoćnik direktora Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kazao je kako mu je bila čast da sarađuje sa specijalcima Fast tima, te se zahvalio Ambasadi SAD-a na organizaciji ove obuke.

"Tokom ovih dana službenici jedinice za intervenciju su iskoristili priliku te su sa američkim marincima izveli nekoliko bojevih gađanja iz različitih vrsta naoružanja, te taktičke mjere i radnje. Službenici Direkcije iz Sektora za osiguravanje VIP osoba i objekata, odnosno oni koji rade na ambasadama i sličnim objektima, učestvovat će u vježbi s marincima koja će biti izvedena 22. i 23. maja. Ovo je veliko iskustvo i bogatstvo za sve policijske službenike agencija koje su učestvovale u obuci", rekao je Bošnjak.

U Sarajevo su došla dva voda marinaca koji su spremni da djeluju brzo bilo kada i bilo gdje na svijetu. Njihova prednost u odnosu na ostale je, kako im i sam naziv tima kaže (Fast tim), brzina. U vježbama je učestvovalo blizu 100 službenika svih agencija, a iz MUP-a KS 12 policijskih službenika.

"Ovo je za nas jedno novo i dragocjeno iskustvo. Upoznali smo neke nove taktike, vidjeli kako se to radi i koristit će nam u budućnosti za što bolji rad u poslovima", rekao je Edin Rovčanin, komandir Operativne jedinice Alfa MUP-a KS.

Tokom izjava, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i marinaca kazali su da ove vježbe nisu imale nikakve veze s nedavnim događajima u BiH, već da je ova obuka dogovorena prije više od četiri mjeseca.

"Cilj je ojačati saradnju koja je izvrsna i da svi službenici budu spremniji na sve izazove", rekao je Kevin Murphy, oficir za sigurnost uposlenika u Ambasadi SAD-a.

Marinci nisu uspjeli vidjeti sve ljepote Sarajeva, ali su se uspjeli zabaviti u jednom ugostiteljskom objektu u starom dijelu grada, dok ih večeras očekuje roštilj u okviru kojeg će biti služeni ćevapi.