Atletika
0

Izabrani najbolji atletičari Balkana

FENA
Ivet Lalova
Ivet Lalova
Asocijacija balkanskih atletskih federacija (ABAF), čiji je član i Atletski savez BiH, organizirala je po prvi put u dugogodišnjoj istoriji balkanske atletike izbor najboljih atletičara Balkana.

Na gala večeri održanoj jučer u Bugarskom Pravecu, balkanskim atletičarima 2011. godine proglašeni su turski bacač koplja Fatih Avan i bugarska sprinterka Ivet Lalova.

U kategoriji mladih atletičara, najboljim su proglašeni srbijanski desetobojac Mihail Dudaš i rumunska bacačica kladiva Bianca Perie.

Među gostima gala večeri, uz predstavnike balkanskih atletskih federacija, bili su takođe potpredsjednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) Sergej Bubka i bugarski premijer Boyko Borisov.

Istog dana u Pravecu je održan i Vanredni kongres ABAF-a, na kojem je Hrvatski atletski savez primljen u članstvo ove asocijacije, koja sada broji 11 članova.

Odlučeno je takođe da se naredna gala večer, na kojoj će se proglasiti najbolji atletičari Balkana u 2012. godini, održi u Aranđelovcu u Srbiji.

Ovom prilikom potpisan je i ugovor o saradnji ABAF i Atletske asocijacije zemalja Zaliva, a potpisnici su bili Dobromir Karamarinov, predsjednik ABAF i bugarske atletske fedearcije i Ahmed al Kamali, predsjednik Atletskog saveza Ujedinjenih arapskih emirata i novoizabrani član Savjeta IAAF, saopćeno je iz Atletskog Saveza BiH.