Večeras počinje paraolimpijada
1

Inspirativni sportisti, milijardu gledalaca i rasprodane ulaznice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Paraolimpijska baklja na putu je za London, gdje će večeras grandioznom ceremonijom biti otvorene 14. ljetne paraolimpijske igre, najveće i najposjećenije ikada.

Igre će trajati 11 dana, do 9. septembra, a u njima će učestvovati 4.200 sportista iz 166 država u 20 disciplina. Ulaznice su prvi put u historiji skoro rasprodane.

Prvi put od 2000. godine vratit će se sportisti sa intelektualnim smetnjama i oni će se takmičiti u atletici, plivanju i stonom tenisu.

Bosnu i Hercegovinu će na najvećoj svjetskoj smotri sportista invalida predstavljati reprezentacija u sjedećoj odbojci, u pohodu na četvrtu paraolimpijsku medalju, kao i atletičarka Sanela Redžić iz Zenice, sa ostvarenom A-normom u bacanju kugle.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Brazila, Kine i Ruande, dok su u A-grupi Velika Britanija, Egipat, Rusija, Njemačka i Maroko.

Igre će formalno otvoriti britanska kraljica Elizabeta II, a prema najavama ceremonija će biti pravi spektakl. Program će obuhvatiti više od 3.000 odraslih izvođača i više od 100 djece.

Putem TV ekrana Igre će u direktnom prijenosu pratiti ljubitelji sporta u više od 100 zemalja svijeta, što predstavlja najveću pokrivenost u historiji. Prijenos će biti omogućen i u zemljama poput Irana, Pakistana i Mongolije.

Svečano otvaranje Paraolimpijskih igara je večeras u 21:30 sati po našem vremenu, a zastavu BiH nosit će kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.

Sportska takmičenja počinju u četvrtak, a naša reprezentacija će svoje prvo pojavljivanje na terenu imati protiv selekcije Kine u 17 sati.