Simposar 2013
0

Igor Štimac: Hrvatska ima veća prava na Alena Halilovića

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počeo trodnevni sportski simpozij "Simposar 2013", koji ove godine nosi simboličan naziv "Svijet voli pobjednike". Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena Simpozij je otvorio direktor "Simposara" Sabahudin Topalbećirević. Nakon otvaranja uslijedilo je izlaganja Nebojše Popovića, dr. Ismeta Gavrankapetanovića i Igora Štimca.

Svakako da je najviše pažnje izazvalo izlaganje selektora hrvatske nogometne reprezentacije Igora Štimca. On je u uvodu istakao kako se odlično osjeća u glavnom gradu BiH. Potom je dodao kako smatra da je nogometna reprezentacija naše zemlje na dobrom putu da se plasira na Mundijal koji se 2014. godine održava u Brazilu.

“Bh. državni tim prolazi kroz iste stvari kroz koje je prolazila Hrvatska sredinom devedesetih. No, za konačna uspjeh bit će potreban ,što bi rekao popularni Ćiro Blažević, i faktor sedam ili faktor sreće. Ipak, vjerujem da će se vaša reprezentacija plasirati na Svjetsko prevnstvo”, kazao je Štimac.

Bronza ’98 udarila temelje hrvatskog nogometa

Šef državnog tima Hrvatske potom je govorio o planetarnom izlogu nogometa u Francuskoj 1998. godine gdje su Kockasti osvojili bronzu.

“Prisjetićemo se da su kvalifikacije bile izuzetno teške. Da Schmeichel nije sjajno branio u Grčkoj mi vjerovatno ne bismo ni vidjeli prvenstvo. Imali smo talentiranu generaciju koju je sjajno predvodio Ćiro koji, moram priznati, u to vrijeme nije bio toliko jak. Šta je ključ uspjeha te generacije? Pripreme! Sjajno smo radili. Imali smo dobre uvjete, sve je bilo tempirano. Komunikacije stručnog štaba i igrača bila je izvanredna. Bilo je veliko povjerenje među nama. Stigli smo do polufinala gdje nam je Thuram postigao dva pogotka, čovjek nikada prije, ali ni poslije nije pogodio protivničku mrežu. Bronzom ’98 udareni su temelji hrvatskog nogometa, ali i stavljen je veliki teret generacijama koje dolaze”, kazao je Štimac.

Nekadašnji nogometaš Hajduka potom je govorio o svim funkcijma koje je obavljao, a kako kaže odlučio se da se kandiduje za selektora jer je imao uvid u sve probleme hrvatskog nogometa. Također, istakao je kako je stanje nogometa u državama nekadašnje države izuzetno loše.

“Više je faktora koji utječu na to. Prije svega loša infrastruktura, loši pomoćni tereni, kampovi gotovo da ne postoje, slab interes publike, upliv kladionica, huliganizam…Jedino imamo talent koji nam ne dozvoljava da smo na dnu. Svi zajedno trebamo raditi na otklanjanju problema. Potrebno je povećati priliv dobrih igrača iz omladinskog pogona, to jeste teško, ali ne i nemoguće”, tvrdi Štimac.

Poštovati Alenovu odluku

Jedni od pitanja za selektora bilo je šta misli o Alenu Haliloviću i za koju reprezentaciju bi on trebao nastupati u budućnosti.

"On je vanserijski talent i čeka ga velika karijera. Ipak, on je sada u rizičnim godinama i treba puno raditi da bi opravdao očekivanja. Normalno je da se oko njega vodi bitka. Veća prava na njega ima Hrvatska. Rođen je tu i cijeli život proveo je u Hrvatskoj. Međutim, Alen treba sam odlučiti i njegovu odluku treba poštovati kakva god bila“, zaključio je Štimac.

Drugi dan "Simposara" počet će predavanjem profesorice Jasne Bajraktarević, nakon čega slijede izlaganja Matea Beusana i Nevena Spahije.