Prvenstvo u kickboxu
0

Igor Emkić i Asim Selimović donijeli medalje s prvenstva

Klix.ba
Takmičari KBV "Flek Tom-Cat" iz Tuzle sa posljednjeg Evropskog prvenstva u kickboxu, koje je održano u Ankari (Turska), vratili su se sa dvije medalje.
Onu sjajniju, srebrenu, osvojio je Igor Emkić u disciplini low kick - 81 kg, dok se bronzanom okitio mladi Asim Selimović u disciplini K1 rules - 86 kg. Pored njih dvojice među šest bh. reprezentativaca našla su se još trojica takmičara ovog kluba.

Mesud Selimović, Damir Arnaut i Semir Delić, nastupili su u različitim kategorijama discipline low kick, a takmičenje su okončali u borbama za medalje.

"Bronzanu i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu ovaj put smo samo potvrdili. Iz godine u godinu pokazujemo napredak i lijepo vidjeti koliko nas raspektuju i borci iz najboljih kickbox nacija na svijetu. Žao mi je što još neko od naših takmičara nije uspio osvojiti medalju, jer im je za to trebalo samo malo samopouzdanja", rekao je na današnjoj pres konfrenciji Salko Zildžić, selektor Kickbox reprezentacije BIH.

Rezultat Igora Emkića je time vredniji što je vicešampionskom titulom prvaka Evrope stekao i pravo nastupa na Svjetskim igrama u borilačkim sportovima "World Combat Games 2013", na kojima će u Rusiji naredne godine nastupiti najbolji svjetski takmičari iz 15 borilačkih sportova. Do sada se pored Emkića na ovo izuzetno cijenjeno takmičenje nije plasirao niti jedan drugi sportista iz BiH.

"Moja kategorija je bila kvalifikacijska za ovo takmičenje, zato je bilo više prijavljenih, a time i jača konkurencija. Imao sam težak žrijeb od prve borbe sa srbijanskim predstavnikom, pa do finala sa predstavnikom Ukrajine. Nisam nezadovoljan, ali mi je iskreno žao što nisam donio zlato jer sam bio tako blizu. Ali pokušat ću to nadoknaditi već naredne godine", istakao je Emkić, koji je u finalu nastupio prilično iscrpljen nakon dva dan borbe sa stomačnim virusom.

Asim Selimović, spada u red nove generacije tuzlanskih kickoxera. Već sa provog velikog takmičenja se vratio sa medaljom.

"S obzirom da mi je prvo veliko takmičenje, smatram da sam napravio dobar rezultat. Zadovoljan sam, ali znam da je moglo biti i bolje. Naporno smo se pripremali i želim ovom prilikom da se zahvalim svim mojim kolegama koje su mi pomogle tokom priprema", istakao je Selimović.

Zanimljivo je da su bh. reprezentaciju, gotovo u potpunosti činili članovi tuzlanskog kluba, koji je uspio obezbjediti sredstva za nastup svojih takmičara. Zahvalnost zbog toga u KBV "Flek Tom-Cat" duguju finansijskoj pomoći Vlade TK-a, Općine Tuzla, Federalnog minsitarstva kulture i sporta, te klupskim sponzorima.

Na današnjoj klupskoj pres konfrenciji, za februar je najavljena i manifestacija "Noć šampiona VII", u okviru koje će u oproštajnoj borbi Salko Zildžić pokušati vratiti titulu svjetskog prvaka u WAKO PRO verziji.

Manifestacija je prvobitno bila planirana za decembar ove godine, ali zbog Zildžićeve povrede i neuspjelog zatvaranja finansijske konstrukcije manifestacije, prolongirana za febrar naredne godine.