Red Bull Cliff Diving
12

Iffland i Popovici trijumfovali pred 140 hiljada gledatelja u Dublinu

Klix.ba
Prvo Red Bull Cliff Diving takmičenje u glavnom gradu Irske bilo je spektakularno. U muškoj konkurenciji slavio je Rumun Constantin Popovici kojem je ovo bio tek drugi nastup na Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu, dok je kod žena najviša stepenica pobjedničkog postolja pripala Australki Rhiannan Iffland, koja je bila najbolja i prošlog mjeseca na Filipinima.

Popovici je u svom debiju na otvaranju sezone na Filipinima bio drugi, a pobjedom u Dublinu je prekinuo niz Garya Hunta od pet uzastopnih pobjeda. Rumun je slavio ispred Hunta sa svega 1,85 poena prednosti, što je jedna od najmanjih razlika u historiji svjetskih prvenstava. Treći je bio Amerikanac David Colturi sa 75 bodova manje od Hunta.

U ženskoj konkurenciji nije bilo neizvjesnosti. Vladajuća šampionka Rhiannan Iffland iz Australije došla je do dominantne pobjede sa razlikom od 30 bodova u odnosu na prvu pratiteljicu.

Kanađanki Lysanne Richard pripalo je drugo mjesto, a Meksikanki Adriani Jimenez treće sa dodatnih 30 bodova zaostatka.

Takmičenje najboljih svjetskih skakača i skakačica u dublinskoj luci Dún Laoghaire tokom vikenda je pratilo rekordnih 145 hiljada gledatelja. Uvjeti za skakanje bili su toliko ekstremni da su se i pravila morala mijenjati.

Zbog temperature koja je bila ispod 12 stepeni – što je minimum prema propisima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva – takmičari nisu mogli izvoditi sve vrste skokova, jer je rizik od ozljeda bio ogroman, već su mogli birati nivo zahtijevnosti skokova. Zbog toga se rezultati takmičenja u Dublinu nećd računati u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving World Seriesa.

Dublin, konačni poredak u muškoj konkurenciji:

  1. Constantin Popovici (Rumunija) – 454.95 poena
  2. Gary Hunt (Velika Britanija) – 453.10
  3. David Colturi (SAD) – 374.50

Ženska konkurencija:

  1. Rhiannan Iffland (Australija) – 341.50 poena
  2. Lysanne Richard (Kanada) – 310.60
  3. Adriana Jimenez (Meksiko) – 280.60