Borilački sportovi
913

Ibtihaj Muhammad, prva Amerikanka u hidžabu na Olimpijskim igrama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ibtihaj Muhammad je prva Amerikanka u hidžabu koja će predstavljati svoju državu na predstojećim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Njen omiljeni sport, pored niza drugih u kojima uživa, jeste mačevanje koje joj je dopustilo da svoj hidžab drži manje-više skrivenim. Naime, Muhammad je nailazila na mnoge probleme zbog odabira da nosi hidžab.

Ipak, nizala je uspjeh za uspjehom iako je s mačevanjem počela relativno kasno – sa svojih 13 godina, dok je profesionalni početak karijere počeo tek nakon diplomiranja. Nakon olimpijade u Pekingu 2008. godine počela je pripreme za London, ali nije uspjela zbog povrede ligamenata.

Kada je došao red na Rio rangirala se kao druga najbolja sportiskinja u svojoj zemlji, 17 godina nakon početka bavljenja mačevanjem. Nakon toga je zbog kombinacije svoje nacionalnosti i odabira nošnje postala jedna od najzanimljivijih sportiskinja na svijetu.

Ibtihaj Muhammad sada ima priliku pokazati kako njen uspjeh može biti glavni razlog njene popularnosti, a da "Amerikanka u hidžabu" padne u drugi plan.