sport
0

IAAF plaća operaciju Caster Semenyji?

Totalsport
Prema pisanju britanskog Telegrapha, Međunarodna atletska federacija (IAAF) spremna je pokriti sve troškove eventualne operacije Južnoafrikanki Caster Semenyji.

IAAF još uvijek nije objavio rezultate testiranja spola svjetske prvakinje na 800 metara, ali nekoliko svjetskih medija je objavilo kako je Semenya hermafrodit. Ukoliko se to pokaže točnim, pred IAAF-om će biti novo pitanje - daje li joj takvo stanje prednost u utrci s ostalim atletičarkama.

Ako odgovor bude potvrdan, a tako bi trebalo biti, za nastavak karijere u konkurenciji atletičarki Semenya bi se trebala podvrgnuti operaciji. Neimenovani izvor iz IAAF-a potvrdio je Telegraphu kako će krovna svjetska atletska udruga u tom slučaju snositi sve troškove operativnog zahvata.

Međutim, sve bi se to moglo odigrati u tajnosti, budući da je IAAF odlučio kako neće javno objaviti medicinsko stanje 18-godišnje srednjoprugašice.

No, zato se ozbiljno razmatra uvođenje novog pravila prema kojem bi IAAF imao ovlasti prisiliti nacionalne saveze da povuku s takmičenja sudionike čiji spol eventualno bude pod sumnjom.