Ne mari za kritike
16

I Giannis kontrira Amerikancima: Liga prvaka je jača od NBA lige, pa ne misle da su prvaci svijeta

K. H.
Giannis Antetokounmpo s loptom u rukama
Giannis Antetokounmpo s loptom u rukama
Američki atletičar Noah Lyles podigao je veliku prašinu kada je javno rekao da šampioni NBA lige ne bi trebali sebe nazivati prvacima svijeta, a sada je u njegovu odbranu stao Giannis Antetokounmpo, koji smatra da je potpuno u pravu sa svojim statovima.
Nakon što je javno rekao šta misli, Lyles se našao na udaru brojnih NBA zvijezda, a oni smatraju da se ništa ne smije porediti sa NBA ligom i da oni imaju puno pravo da za svoju ligašku titulu kažu da je jednaka svjetskoj.

U odbrani ovog atletičara stao je Antetokounmpo, koji je dao i konkretan primjer zbog čega je ova izjava u potpunosti tačna.

"Jako želim da ga podržim. Dobio je toliko prozivki zato što je rekao ono što je očigledno, a mislim da ljudi ne razumiju, možda čak i da je neka vrsta arogancije u pitanju... Mislim da ni u jednom drugom sportu ne možete se tek tako nazvati svjetskim šampionima. U nogometu, koji je mnogo popularniji od košarke i u Ligi prvaka, koja je popularnija od NBA lige, osvajač se ne nazva svjetskim prvakom", rekao je Antetokounmpo.

Podsjetio je i to da svako zvanje treba dokazati na terenu.

"U nogometu, kada osvojite Svjetsko prvenstvo, igrate protiv Amerikanaca i svih ostalih najboljih ekipa na svijetu. Ako ih pobijediš, onda možeš reći da si svjetski šampion. Ali, u NBA ligi odmah kažeš da si svjetski šampion. Moraš pobijediti sve na svijetu da bi bio šampion svijeta. Znam da je NBA liga najjača na svijetu i da u njoj možete vidjeti talenat koji ne postoji nigdje drugo, čak ne postoji ni blizu slično takmičenje po jačini, ali ne možeš biti šampion svijeta samo zato što si prvak NBA lige", smatra ovaj grči košarkaš.

Dodaje i to kako treba pokazati poštovanje prema ostalim timovima i državama.

"Ne kažem da na svijetu trenutno postoji neki drugi tim koji bi mogao pobijediti Denver, ali moraš pokazati poštovanje prema svima. Zna se šta je šampion NBA lige, šta šampion u Španiji, šta šampion u Euroligi. Nijemci su osvojiili Mundobasket i oni su svjetski prvaci, pobijedili su Amerikance, a onda u finalu i Srbiju. S pravom mogu reći da su prvaci svijeta. Vjerujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovog što pričam, ali baš me briga", rekao je Antetokounmpo.