EP vaterpolo
0

Hrvatska pobjedom protiv Srbije u finalu

FENA
Pogotkom Mihe Boškovića iz peterca pet sekundi prije kraja dvoboja hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je Srbiju s 10-9 i plasirala se u finale Europskog prvenstva u Zagrebu.

Hrvatska se tako treći put u povijesti plasirala u finale evropskih smotri, a u nedjelju će od 21 sat na plivalištu Mladosti uz Savu loviti prvo zlato. Suparnik izabranicima Ratka Rudića bit će bolji iz kasnijeg polufinalnog ogleda između Mađarske i Italije.

Srbija u četvrtak ni u jednom trenutku nije imala vodstvo, ali Hrvatska je ipak do posljednjih sekundi strijepila za plasman u finale, prvenstveno zbog dosta slabe igre u obrani s igračem manje. No, onu najvažniju loptu u zadnjoj sekundi, također u situaciji s igračem manje, obranio je sjajni hrvatski golman Josip Pavić koji je u cijeloj utakmici skupio deset obrana (52.6 posto).

Dvaput je Hrvatska imala po dva zgoditka prednosti (3-1 i 7-5), ali Srbi su se redovito vraćali u igru. Petar Muslim je u zadnjoj minuti promašio u situaciji s igračem više, ali u nastavku akcije Živko Gocić je napravio prekršaj za peterac koji je, kao i u prvoj četvrtini, realizirao Bošković.

Srbija je u posljednjih pet sekundi, nakon minute odmora, u bazenu zaigrala s čak sedmoricom igrača, što suci nisu odmah primijetili. Nakon prigovora s hrvatske klupe, akcija se ponovila, Nikša Dobud je zaradio isključenje, ali Pavić je obranio udarac Andrije Prlainovića.

Po tri gola za Hrvatsku u četvrtak su zabili Bošković i Damir Burić, dva je dodao Maro Joković, a po jedan Muslim i Paulo Obradović. Gocić je s tri pogotka bio najefikasniji kod Srba.

Podsjetimo, Hrvatska je dosad igrala u finalima na EP-u u Firenci 1999., te u Kranju četiri godine kasnije, ali oba je puta ostala bez zlata.

EP u vaterpolu, polufinale:

Hrvatska – Srbija 10-9 (2-1, 4-4, 2-2, 2-2)

Mađarska – Italija (kasnije)