sport
92

Hokejaši BiH prave reprezentaciju za "svjetsku senzaciju"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Novi hokejaški spektakl u Sarajevu sve je bliže. Početkom februara 2014. reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će dvije prijateljske utakmice sa selekcijom Turske.

Selektor hokejaške reprezentacije naše zemlje Kanađanin Anthony London već radi na pripremi ekipe koja će pružiti otpor favoriziranom gostima, a roster bh. tima snažniji je iz dana u dan.

Jedna od glavnih uzdanica hokejaških "Zmajeva" bit će golman Haris Bećirbegović, mladić rođen u Sarajevu koji već godinama sa mnogo uspjeha nosi dresove klubova u jednoj od najsnažnijih liga na svijetu.

Kako u razgovoru za Agenciju Anadolija ističe ovaj čuvar mreže švedskog Ulricehamnsa, informaciju o formiranju seniorske reprezentacije dočekao je s iznenađenjem, ali i ogromnom srećom.

"Kada sam čuo tu vijest, bio sam presretan. Važno je da interes za hokejom u Bosni i Hercegovini postoji, jer ovaj sport ima bogatu tradiciju u našoj zemlji. Treba pokazati svima koliko je ovaj sport lijep i dinamičan, pa će i ulaganja biti veća. Poziv u reprezentaciju? Šta reći, kada su me iz Saveza kontaktirali, bio sam ponosan. Veselim se što ću igrati u rodnom gradu u bh. majici", rekao je Bećirbegović.

Njegova sudbina slična je sudbinama brojnih dječaka koji su u BiH rođeni početkom devedesetih godina prošlog stoljeća

"Rođen sam u Sarajevu 1991. godine. Nakon što je počeo rat mogućnosti za ostankom moja porodica nije imala. Krenuli smo u svijet i stigli do Švedske. Bilo je to 1992. godine. Početak je bio težak, ali prebrodili smo sve probleme. Uskoro sam se upoznao i s hokejom. Ovdje je to veoma popularan sport. Skoro svi znaju klizati. Tako sam i ja počeo, zavolio ovaj sport i počeo se ozbiljnije baviti hokejom. Sve se desilo nekako simpatično. Moj otac radio je u jednoj firmi čiji je vlasnik imao tri sina koji su se bavili ovim sportom. Poklonili su mi nešto od opreme za početak, i tako... Danas uživam igrajući sa  sjajnim igračima. Karijerom sam zadovoljan, ali uvijek može i mora bolje'", ispričao je Bećirbegović.

Lijepu sportsku karijeru obilježilo je mnogo pobjeda i važnih događaja, ali ne krije da će dolazak u domovinu biti vrhunac svega do sada urađenog.

"Ne bih mogao izdvojiti nijednu pobjedu. Veliki broj utakmica je iza mene, neke su bile izuzetno važne. Priznajem da će pobjeda pred mojim navijačima u mom gradu biti najvažnija. Jedva čekam da počne utakmica sa Turcima", istakao je Bećirbegović, bh. reprezentativna "jedinica" izrazivši nadanje da će BiH u narednom periodu imati kvalitetnu selekciju.

Prijateljske utakmice BiH - Turska bit će odigrane u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch – Zetra" 8. i 9. februara ove godine.

"Cijeli događaj odigrat će se pod nazivom Svjetska senzacija. Ako pitate zašto, odgovor je jednostavan. Pa, mi u Sarajevu i BiH nemamo ni pošteno klizalište, a hokej okupi 7.500 gledalaca na nedavnoj utakmici EBEL lige. Nadamo se da će interesiranje biti veliko i za utakmice naše reprezentacije", rekao je Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH.

Protiv Turske reprezentacije BiH u hokeju na ledu odigrat će prve ozbiljnije utakmice.

"Osim Bećirbegovića, bit će tu još kvalitetnih igrača. U perspektivi u reprezentaciji želimo angažirati i nekoliko kvalitetnih stranaca, kojima ćemo pokušati osigurati dobivanje državljanstva naše zemlje da bismo imali što jači državni tim" zaključio je Zaimović.