Rukomet
0

Mladi rukometaši počinju kvalifikacije, seniori nastavljaju put ka SP

Piše: J. H.
Selektori Jasmin Mrkonja i Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Selektori Jasmin Mrkonja i Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Kadetska i seniorska reprezentacija BiH okupit će se ovih dana u Sarajevu pred pripreme za kvalifikacione utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2014. i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine.

Kadetska reprezentacija BiH će od 10. do 12. januara naredne godine putovati u Dansku gdje će odigrati tri utakmice grupne faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Izabranici selektora Jasmina Mrkonje nalaze se u grupi sa dva izrazita favorita, Francuskom i domaćinom Danskom, te Bugarima sa kojima igramo na otvaranju kvalifikacija. Mrkonja kaže da da očekuje pobjedu protiv Bugara kako bi šansu za prolaz na EP tražili u drugoj utakmici protiv Francuza.

Na spisku U-18 reprezentacije našlo se 17 mladih rukometaša. To su Haris Pleh (Goražde), Jasmin Čatić (Maglaj), Mevludin Čehajić (Kakanj), Eldar Mehić (Krivaja), Davor Živanić (Derventa), Miloš Nježić (Borac), Vladan Đurđević (Sloga Doboj), Haris Bašić (Krivaja), Matej Hrstić (Izviđač), Vladan Lončar (Bosna Visoko), Mario Pavlak (Izviđač), Ranko Božić (Lokomotiva), Eldar Starčević (Gummersbach), Dean Šečić (Borac BL), Dušan Đurić (Borac BL), Ivan Mucić (Izviđač) i Eldar Bećak (Bosna Visoko).

Do ovog spiska, kaže selektor Mrkonja, više od 100 mladih rukometaša prošlo je kroz pripreme, a ostalo je 17. najboljih.

Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jasmin Mrkonja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Najviše imena na spisku je iz domaće lige. Nekoliko momaka sa spiska već igraju u prvim timovima i postavama svojih ekipa što me jako raduje. Ovi igrači koje imamo su najbolji u državi u svojoj kategoriji", kaže Mrkonja.

S druge strane, seniorska reprezentacija nastavlja svoj put ka Svjetskom rukometnom prvenstvu u Kataru 2015. godine.

Bh. reprezentacija će prvu od preostale četiri utakmice igrati 2. januara u Vitezu protiv Latvije, a tri dana kasnije i revanš u gostima. Nakon toga, 8. januara, dočekuju Estonce da bi kvalifikacije završili protiv Portugala 12. januara. Do sada, izabranici selektora Markovića ubilježili su dvije pobjede, protiv Portugala i Estonije.

"Napravili smo situaciju da sami o sebi odlučujemo. Iz ove dvije utakmice ćemo možda napraviti historijski korak ka nečemu što do sada nismo uspjeli dokučiti. Idemo iz utakmice u utakmicu, maksimalno ozbiljno i predano", kaže Marković.

On je za ove susrete pozvao 20 igrača. To su Nebojša Grahovac, Benjamin Burić, Peđa Dejanović, Alen Ovčina, Vedran Delić, Mirsad Terzić, Duško Čelica, Ivan Milas, Nikola Prce, Faruk Halilbegović, Ivan Karačić, Boris Bečirović, Marko Panić, Kosta Savić, Dejan Malinović, Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić i Muhamed Toromanović. Reprezentaciju je pojačao i trener golmana Jasmin Čamdžić.

Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dragan Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kako su naveli iz Rukometnog saveza BiH, očekuju da će dvorana u Vitezu koja ima 2.000 sjedećih mjesta biti popunjena do posljednjeg mjesta. Osim BH Fanaticosa, dolazak su najavili i navijači iz Beča, Živinica, Travnika, Donjeg i Gornjeg Vakufa i još nekih bh. gradova.

Također, najavili su da će u aprilu rukometna reprezentacija BiH igrati dvije utakmice protiv Grčke u Cazinu.