Novac najveći problem
104

Hoće li strijelac Ervin Bejdić dobiti ispravan pištolj i nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju

E. B.
Ervin Bejdić (Foto: Facebook) (Foto: D. S./Klix.ba)
Ervin Bejdić (Foto: Facebook) (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosanskohercegovački takmičar u streljaštvu za osobe s invaliditetom Ervin Bejdić nedavno je diskvalifikovan sa Svjetskog kupa održanog u Osijeku zbog toga što je imao neispravan pištolj.

Zbog neadekvatne opreme našem takmičaru, koji je desetostruki prvak BiH i osvajač više od 100 medalja, bi Paraolimpijske igre u Tokiju iduće godine mogle ostati samo nedosanjani san.

"Svjetski kup je bio posljednja priprema za Svjetsko prvenstvo u Australiji koje se održava u oktobru. Ušao sam u finale među osam najboljih strijelaca i dočekala me diskvalifikacija jer mi je pištolj dotrajao, star je 20 godina. Nažalost, novac je glavni problem, mi nemamo novca za odlaske na takmičenja, a ne za novo oružje", govori Bejdić.

Podršku nadležnih institucija, kako kaže Bejdić, nema.

"Moj klub Novi Grad je preko saveza poslao dopise Kantonu Sarajevo i općinama, ali nam oni nisu ni odgovorili na upit. U suštini, oni hoće da napravim rezultat pa da onda to nagrade, a ja se pitam kako mogu postići rezultat ako nemam novca ni za opremu, ni za odlazak na takmičenje?", kaže Bejdić koji zračni pištolj posuđuje od članova Streljačkog kluba Sarajevo.

Bejdić u svom vlasništvu ima više od 100 medalja (Foto: Facebook)
Bejdić u svom vlasništvu ima više od 100 medalja (Foto: Facebook)

"Trideset godina treniram po dva sata svaki dan i sve to padne u vodu. Tražim samo da me institucije minimalno podrže i garantujem dvije-tri medalje u narednom periodu", poručuje Bejdić.

Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Osman Handžić kaže kako će učiniti sve da Bejdić ode na Svjetsko prvenstvo, a potom i na Paraolimpijske igre u Tokiju.

"Mi kao POK BiH smo zaduženi za odlazak na Paraolimpijske igre. Pored toga nismo ništa dužni uraditi, ali želimo svima pomoći da odu na takmičenja. No, očekivati da mi finansiramo sva takmičenja je apsurd", kaže Handžić i nastavlja:

"Bejdić ima vrhunski rezultat za odlazak na Paraolimpijske igre i ukoliko uspije otići na Svjetsko prvenstvo i osiguramo mu pištolj, on će moći ispuniti paraolimpijsku normu, što je nama od presudnog značaja jer nam je cilj da imamo što više sportista na Igrama", dodaje on.

Osman Handžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Osman Handžić (Foto: D. S./Klix.ba)

Handžić je istakao kako Paraolimpijski komitet može pomoći Bejdiću da dobije ispravan pištolj za takmičenje, ali da nije sve do njega.

"Procedura je jasna. On, odnosno njegov klub, mora poslati zahtjev za pištolj koji košta 8.000 KM. Na osnovu te fakture ja prezentiram Upravnom odboru POK BiH taj dokument i onda oni odlučuju da li će prihvatiti ili odbiti. Ako Upravni odbor prihvati, pištolj ćemo kupiti, ali ga Novi Grad mora registrovati na sebe s obzirom na to da se radi o oružju koje prelazi granicu. Potom bismo potpisali da je taj pištolj vlasništvo POK BiH, koji se ustupa na korištenje Ervinu Bejdiću. Kada se on prestane takmičiti, vratit će pištolj, a mi ćemo ga onda proslijediti na istom principu nekom drugom takmičaru", rekao je Handžić.

Handžić ističe kako Međunarodni paraolimpijski komitet ne finansira nacionalne komitete te da i pored toga pokušava naći finansijska sredstva kako bi poslao naše takmičare na SP i POI.

"MPOK nama finansijski ne pomaže osim refundacija avionskih karata za odlazak na POI u iznosu od 20 posto. Mi se prijavljujemo na javne pozive kao i svi klubovi i strukovni savezi na određene projekte te se iz tih izvora finansiramo sa državnog, federalnog i kantonalnog nivoa. Nama je za odlazak takmičara na Paraolimpijske igre u Tokiju, reprezentativaca u sjedećoj odbojci i barem dva strijelca potrebno 300.000 KM. Sada trenutno pokušavamo kupiti karte za let u Sydney i planiramo tamo poslati i Bejdića, a što se tiče njegovog pištolja, 90 posto je sigurno da ćemo ga kupiti", rekao je Handžić.