Red Bull Stratos
54

FOTO / Hoće li Felix biti brži od zvuka na 65. godišnjicu prvog nadzvučnog leta

Klix.ba
Nedjelja 14. oktobra 2012. datum je koji bi mogao zlatnim slovima biti zapisan u historiji zrakoplovstva, a Felix Baumgartner mogao bi u slobodnom padu letjeti brže od zvuka upravo na 65. godišnjicu prvog nadzvučnog leta.
Na dan 14. oktobra 1947. godine čovjek je prvi put probio zvučni zid. Prvi je nadzvučni let u američkoj vojnoj bazi Edwards izveo probni pilot Charles "Chuck“ Yeager.

Yeager je u eksperimentalnom raketnom aviončiću Bell X-1, koji je po njegovoj supruzi nazvan Glamorous Glennis, prvi put probio zvučni zid.

Felix Baumgartner spreman je vlastitim tijelom savladati brzinu zvuka i pomaknuti granice aeronautičkih istraživanja pružajući naučnoj zajednici vrijedne podatke koji će doprinijeti sigurnosti pilota, astronauta i svih budućih svemirskih putnika.

Uz podršku porodice i prijatelja, Baumgartner u Roswellu strpljivo čeka trenutak kad će se sa zemlje uz pomoć balona zapremine 850,000 m3 napunjenog helijem otisnuti prema rubu svemira do visine od 36.576 metara.

Charles
Charles "Chuck“ Yeager
Na ovoj će se visini 43-godišnji Austrijanac izlaskom iz kapsule suočiti s ekstremnim uvjetima, zahvaljujući posebnom svemirskom odijelu i najnaprednijoj tehnologiji prikupljajući podatke o svakoj reakciji tijela na uvjete u kojima se nalazi. Nakon što zakorači iz kapsule u prazan prostor otiskujući se prema zemlji, Felix bi u slobodnom padu trebao probiti zvučni zid pri brzini od gotovo 1,110 km/h.

U utorak je Felix bio vidno razočaran kad je lansiranje otkazano, no to ga ipak nije obeshrabrilo. "Dok god imamo rezervni balon i povoljne vremenske uvjete, sve je u redu. Želim letjeti brže od zvuka, koliko god na to trebao čekati,“ izjavio je Felix nakon što je zbog vjetra zaustavljeno lansiranje.

Prema prognozi Dona Daya, glavnog meteorologa misije Red Bull Stratos, povoljni se vremenski uvjeti s vedrim nebom i vjetrom brzine manje od 3 km/h očekuju danas i sutra. U ovo se doba godine ovakvi vremenski uvjeti javljaju jednom do dvaput sedmično, a Felix Baumgartner i svi sudionici misije odlučni su u namjeri da ih što prije iskoriste i uspješno lansiraju kapsulu prema rubu svemira.

Misija Red Bull Stratos izazvala je veliko zanimanje širom svijeta i podigla svijest građana o važnosti istraživanja mogućnosti preživljavanja u ekstremnim uvjetima kakvi vladaju u stratosferi. Iz dana u dan sve je više kompanija i ustanova koje žele imati pristup podacima prikupljenim u okviru misije. "Važno je da ljudi pričaju o Red Bull Stratosu,“ rekao je Felix.

"Sad kad su vidjeli koliko je teško uopće izvesti lansiranje, mislim da će još više cijeniti ono što vide. Kad bi ovo bilo jednostavno, čovječanstvu ne bi trebalo 52 godine da pokuša dostići i nadmašiti ono što je postigao Joe Kittinger“, naglasio je Austrijanac.

Baumgartner je od Joea Kittingera, koji je važan član ove misije, prije svega kao Felixov mentor, naučio mnogo toga o strpljenju. I Kittinger je prije 52 godine morao biti strpljiv, jer također je prije skoka dugo čekao na povoljne vremenske uvjete.