sport
1

Grkinja izbačena sa Olimpijskih igara zbog rasističkih komentara

Klix.ba
Voula Papachristou
Voula Papachristou
Grčka atletičarka, koja se takmiči u troskoku, je izbačena sa Olimpijskih igara zbog rasističkih komentara na Twitteru.

Voula Papachristou je izbačena iz grčkog nacionalnog tima jer se našalila o afričkim migrantima i zbog toga što je davala podršku desničarskoj političkoj partiji.

"Sa toliko mnogo Afrikanaca u Grčkoj, makar će komarci koji nose virus 'West Nile' jesti domaću hranu", napisala je Papachristou na Twitteru.

Njen komentar je naišao na kritike drugih korisnika ove društvene mreže.

Nakon što je u početku rekla da je njen komentar bio samo šala, dvadesettrogodišnja atletičarka je jučer objavila dugo izvinjenje. I pored toga, ona je izbačena iz tima koji vodi Grčki olimpijski komitet, a koji je u svojoj izjavi rekao da su njene izjave suprotne vrijednostima i idejama olimpijskog pokreta.

"Želim da se izvinim svima zbog neukusne šale koju sam objavila na Twitteru. Žao mi je i sram me zbog svih negativnih komentara koje sam izazvala, jer nikada nisam željela nikoga uvrijediti ili povrijediti nečija ljudska prava. Moj san je povezan sa Olipijskim igrama i ja ne bih mogla učestvovati ukoliko ne bih poštovala njihovu vrijednost. Zbog toga ne bih mogla vjerovati u diskriminaciju ljudi različitih rasa. Želim se izviniti svim svojim prijateljima i kolegama sportistima koje sam povrijedila ili posramila, našem nacionalnom timu, kao i svim kompanijama i osobama koje podržavaju moju sportsku karijeru. Na kraju želim da se izvinim svom treneru i svojoj porodici", napisala je Papachristou u izjavi.

Njen trener, iako poštuje odluke Komiteta, smatra da je kazna prestroga, jer je ona napravila djetinjastu grešku.

Isidoris Kouvelos, šef Olimpijskog tima Grčke, je tokom intervjua za grčku televiziju branio odluku o izbacivanju sa Olimpijskih igara.

"To je isto kao kada povrijedite pravila fair play igre", rekao je Kouvelos.