Nakon povratka sa OI
1

Kineskinja od sramote završila karijeru

Totalsport
Yu Yang (Foto: AFP)
Yu Yang (Foto: AFP)
Po povratku s londonskih Olimpijskih igara, badmintonski savez Koreje odlučio je suspendovati svoja dva ženska para na dvije godine zbog namjernog puštanja meča. Kazna je ipak smanjena.

Jung Kyung-Eun, Kim Ha-Na, Ha Jung-Eun i Kim Min-Jung su, zajedno s jednim kineskim i indonežanskim parom, namjerno pokušale izgubiti meč na Igrama kako bi nakon izlaska iz grupe u četvrtfinalu dobile lakše protivnice.

Sva su četiri para nakon cjelonoćnog vijećanja Svjetske badmintonske organizacije diskvalifikovana i poslana kući. Samim time postali su sramota za svoju zemlju što je korejski savez odlučio rigorozno kazniti, ali nakon toga i pomilovati. Suspenzija je smanjena na šest mjeseci.

Igračice su u svoju odbranu rekle da su samo slijedile upute svojih trenera, Sung Han-Kooka i Kim Moon-Sooa, koji su zaradili doživotnu suspenziju, ali je ista skraćena na dvije godine.

Recimo i da je jedna igračica iz kineskog para, Yu Yang, odlučila prekinuti svoju karijeru zbog spomenutog skandala koji je potresao Igre, te podigao pitanje olimpijskog duha u ovome sportu.