sport
5

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva preuzeli zastavu EOC-a

FENA
Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Erzurumu večeras je upriličeno preuzimanje zastave Evropskog olimpijskog komiteta koje će biti održano u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva su preuzeli zastavu EOC-a, čime zvanično počinje odbojavanje za EYOF "Sarajevo/Istočno Sarajevo 2019", saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Prilikom preuzimanja olimpijske zastave, gradonačelnik Skaka je čestitao domaćinu na uspješnoj organizaciji EYOF-a, a sportašima na postignutim rezultatima.

"U Sarajevu su u februaru 1984. održane do tada najbolje organizirane zimske olimpijske igre. Naša je namjera ponoviti to i biti još uspješniji na EYOF-u 2019., koji predstavlja snažnu promociju za naše gradove, zemlju i izuzetnu priliku za mlade", istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Skaka susreo se s gradonačelnikom Erzuruma Mehmetom Sekmenom koji mu je ukazao posebnu čast i predstavio ga Gradskom vijeću Erzuruma. Inače, ovaj turski grad, čija jedna ulica nosi naziv Sarajevo, broji 800.000 stanovnika, a njegov Univerzitet 300.000 studenata.

Gradinačelnik Sekmen ponudio je stručnu pomoć Gradu Sarajevu u organizaciji EYOF-a 2019, a kao čin prijateljstva najavljena je mogućnost da Grad Erzurum restaurira fasade u jednoj od ulica Sarajeva.

Gradonačelnika Sarajeva primio je i guverner Erzuruma koji je ponudio podršku organizaciji EYOF-a 2019. u ljudskim resursima. Direktor policije Erzuruma, s kojim se Skaka također sastao, izrazio je spremnost da policijski eksperti prenesu iskustva svojim kolegama u Sarajevu.