sport
27

Goražde slavi evropsku medalju: Poseban prijem za karatistu Sanina Kanlića

Piše: E. A.
Sanin Kanlić (Foto: Klix.ba)
Povratak Sanina Kanlića, mladog karatiste iz Goražda i njegov uspjeh na 43. evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore koje je održano u Limassolu na Kipru, u Goraždu su dočekali sa brojnim čestitkama.

Mladog sportistu i njegovog trenera Mensura Ćurovića na posebnom prijemu dočekali su čelnici općine i BPK Goražde.

Bronzana medalja koju je donio u grad na Drini, je prva evropska medalja u pojedinačnoj konkurenciji a u Saninovoj riznici medalja i trofeja sa različitih takmičenja je 70. po redu. Spada među najuspješnije mlade karatiste u BIH a njegovi rezultati poštuju se i mnogo šire, tako da zaslužuju mnogo više pažnje i u rodnom gradu.

Podsjetimo da su na prvenstvu učestvovala 973 takmičara iz 48 zemalja, a Kanlić koji je inače član KK Holidey, medalju je osvojio u kategoriji mlađih seniora (U-21, +84 kg).

"Borio sam se zadnji dan takmičenja. Imao sam ukupno pet borbi i u četiri borbe sam pobijedio, a jednu izgubio. U prvoj borbi savladao sam predstavnika Slovačke rezultatom 6:0, pobijedio Makedonca sa 2:1. Desio mi se jedan peh sa holandskim reprezentativcem, to je borba u kojoj sam vodio 5:0 i koja se na kraju završila rezultatom 6:6 gdje sam izgubio na sudijske izreke. Hrvat je ušao u finale tako da me povukao u repasaž gdje sam imao dvije borbe sa dva izuzetno jaka takmičara. Savladao sam predstavnika Estonije koji se smatrao potencijalnim osvajačem zlata na Evropskom prvenstvu, pobijedio sam ga sa rezultatom 6:0. Na kraju sam u borbi za medalju pobijedio predstavnika Srbije i osvojio treće mjesto", ispričao je Sanin.

Dodaje kako je ovo njegovo posljednje takmičenje u kategoriji mlađih seniora.

"Ova medalje se očekivala od mog kluba i trenera jer sam na zadnja dva svjetska takmičenja gubio za finale i medalju. Ovo je osjećaj koji se riječima ne može opisati. Već sutra putujem sa svojim trenerom u Tuzlu gdje imamo izborni turnir za Balkansko seniorsko prvenstvo koje će se održati 26. februara u Turskoj. Trenutno mi je prioritet posao jer sam se rodio u ovom gradu i ovdje odrastao i volio bih da ostanem u ovoj sredini", kazao je Kanlić tokom prijema.

Čestitke zvaničnika stigle su i uz obećanja da će Saninu nastojati obezbjediti zaposlenje kako bi ostao u Goraždu.

"Ovo je najveći uspjeh u historiji našeg grada i Kantona u pojedinačnim takmičenjima. Biti treći u Europi je za svaku pohvalu. Dugo poznajem Sanina i mogu reći da je ovo isključivo njegova zasluga kao i zasluga njegove porodice i kluba. Mi smo pokušavali da pomognemo koliko možemo, a prošle godine smo napravili veliki iskorak u pogledu finansijskih sredstava. Ove godine mislim da ćemo naići na razumijevanje prije svega Skupštine i odobriti sredstva za sport kako bi mogli pratiti sportska takmičenja. Ja sam ponosan na sve ono što radi Karate klub Holiday kao i na Sanina. Ostaje nam obaveza da riješimo njegov posao kako bi zadržali ovog mladog čovjeka, a ne samo njega već i druge ljude u ovom Kantonu. Ovo je jedan veliki problem za sve nas ovdje u ovoj ekspanziji nezaposlenosti ali moramo tražiti rješenja", istakao je Damir Žuga, resorni kantonalni ministar.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović mladom sportisti je uručio i skromne poklone, ističući da su ljudi koji nižu ovakve uspjehe najbolji ambasadori grada.