{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godina do EYOF-a: Pripreme teku nesmetano iako novac iz RS-a još nije na raspolaganju

Klix.ba
15.2.2018. u 11:41
3
30
Godina do EYOF-a: Pripreme teku nesmetano iako novac iz RS-a još nije na raspolaganju
3
Godina do EYOF-a: Pripreme teku nesmetano iako novac iz RS-a još nije na raspolaganju
Foto: Klix.ba
Do Evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF - European Youth Olympics Festival) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu ostalo je 12 mjeseci, a pred organizatorima je udarna godina koju moraju iskoristiti za završne radove i pripreme.
Na podsjećanje da je originalni sarajevski EYOF već jednom odgođen, direktor EYOF-a 2019 Senahid Godinjak je za Klix.ba istakao da javnost ne treba pristupati temi sa strahom.

"Iako oprez treba biti prisutan, projekt je na pravom kolosijeku koji garantuje nesmetano održavanje igara u februaru 2019. godine", rekao je Godinjak na početku našeg razgovora.

Na EYOF-u će se naći osam disciplina i svaka ima posebno borilište. To su Jahorina, Bjelašnica, Igman i Dvorišta, gdje su skijaška, nordijska i snowboarderska borilišta, te dvorane za klizačke sportove Zetra, Skenderija, Peki na Palama i privremena dvorana na pomoćnom terenu FK Slavija u Lukavici. Do sada je 41 zemlja potvrdila svoje učešće na EYOF-u, dok je rekord 44 zemlje pa postoji zanimljiva mogućnost da ga oborimo.

Senahid Godinjak (Foto: Klix.ba)
Senahid Godinjak (Foto: Klix.ba)


"U 2018. godini su napravljeni značajni infrastrukturni radovi na Jahorini i Bjelašnici. Radovi koji omogućavaju održavanje takmičenja u okviru disciplina u alpskom skijanju i snowboardingu okončani su gotovo 100 posto. Također, raspisan je tender i osigurana su finansijska sredstva za nabavku nove mobilne ledene plohe koja će biti instalirana u Skenderiji gdje je planirano održavanje takmičenja u umjetničkom klizanju", rekao je naš sagovornik nabrajajući najvažnije parametre organizacije.

Novac je najvažnijiVlada Kantona Sarajevo odobrila je sredstva za adaptaciju i uređenje staze za cross trčanje na Igmanu, a početkom građevinske sezone, smatra Godinjak, završit će se administrativne procedure kao što je objavljivanje tendera.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba


"Novca nikada nije dovoljno, šta god da se skupi to će biti moguće i potrošiti jer od novca zavisi nivo organizacije. Želim da istaknem da mi nesmetano radimo na organizaciji s obzirom na projektovani budžet, a kroz sredstva Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Vlade Federacije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH. Ono što je malo zabrinjavajuće jeste što planiranih 1,5 miliona od Vlade Republike Srpske još uvijek nije prepoznato u budžetu, što ne znači da neće biti i ovih dana vodimo pregovore", objasnio je direktor EYOF-a 2019.

Pored spomenutih 1,5 miliona, RS bi trebala osigurati sredstva za borilišta u Istočnom Sarajevu.

"Vlada Republike Srpske je obavijestila javnost da je u svom budžetu planirala 2,5 miliona KM za infrastrukturne radove na borilištima koja se nalaze u Istočnom Sarajevu. To su Dvorišta gdje će biti održano takmičenje u biatlonu i privremena dvorana za short track koja će biti instalirana na pomoćnom stadionu FK Slavija. U program je uvršten i curling koji će se održavati u paljanskoj dvorani Peki, tako da vjerujem da ćemo uz ta finansijska sredstva biti mirni", kazao je Godinjak.

Udarna godinaOve godine će biti potrošeno blizu pet miliona KM, a u narednu će se prenijeti dva-tri miliona, što čini blizu osam miliona KM do početka EYOF-a.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba


"U vidu treba imati da je do sada potrošeno blizu tri miliona KM. Godina 2018. je udarna što se tiče priprema i do novembra moramo imati sve 'posloženo', a tehničke stvari mogu se rješavati u naredna dva mjeseca", zaključio je Godinjak.

EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održat će se od 9. do 16. februara 2019. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: