Formula 1
11

Znate li zašto Grand Prix vikend samo u Monaku počinje u četvrtak, a svi ostali u petak?

E. B.
Foto: Formula 1
Foto: Formula 1
Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Monaka je po mnogo čemu posebna. Godinama je bila jedina ulična utrka, sve najveće svjetske zvijezde žele biti viđene na njoj, a jedinstvena je i po početku Grand Prix vikenda.

Moderni Grand Prix vikend se u Formuli 1 sastoji od tri dana - prvog u kojem se održavaju dva treninga, drugog u kojem se održava treći trening, a potom i kvalifikacije, te trećeg u kojem se održava sama utrka.

Na svim utrkama osim u Monaku ta tri dana su petak, subota i nedjelja. U Monaku ta tri dana su četvrtak, subota i nedjelja, a razlog za to je veoma zanimljiv.

Prvi Grand Prix vikend Formule 1 je održan u Monacu 1950. godine, a organizatori su odlučili da on umjesto u petak počne u četvrtak, 18. maja, na Dan Uzašašća (u kršćanstvu je to dan kada je Isus Krist uzašao na nebesa, odnosno 40. dan nakon Uskrsa). Prigodno, prva krivina je nazvana Sainte Devote, po maloj crkvi koja se nalazi tik uz stazu.

Prva krivina je nazvana Sainte Devote po crkvi koja se nalazi pored staze (Foto: Formula 1)
Prva krivina je nazvana Sainte Devote po crkvi koja se nalazi pored staze (Foto: Formula 1)

Monako je jedna od 12 država svijeta u kojoj je Dan Uzašašća i državni praznik i neradni dan te radnici po pravilu uz četvrtak uzimaju jedan dan godišnjeg odmora u petak kako bi ga spojili s vikendom i na taj način dobili četiri neradna dana.

S obzirom na to da je taj Grand Prix vikend počeo u četvrtak, organizator je morao odrediti koja dva od preostala tri dana će se voziti kvalifikacije i utrka.

Bila je ideja da se kvalifikacije održe u petak, a utrka u nedjelju, no s obzirom na to da se tog četvrtka navečer slavilo, organizatori su odlučili da je najpametnije da petak bude slobodan dan kako bi se vozači odmorili (neki bi rekli i otrijeznili, op. a.) i bili spremni za kvalifikacije i utrku, te se ta tradicija da se u Monaku vozi u četvrtak, subotu i nedjelju održala do danas.