Formula 1
3

VN SAD-a: Vettel slavio i stigao na korak od novih rekorda

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP/Arhiv)
Sebastian Vettel (Foto: AFP/Arhiv)
Sebastian Vettel upisao je osmu uzastopnu pobjedu u pretposljednjoj utrci Svjetskog prvenstva u Formuli 1, koja se po prvi put vozila u Austinu, saveznoj državi Teksas.

Kao i u prethodnih sedam utrka četverostruki svjetski prvak nije imao pravu konkurenciju na stazi. Startao je kao prvi, sačuvao vodeću poziciju nakon uvodnih nekoliko zavoja i nakon sigurnosnog automobila, a potom je odvezao još jednu simultanku. Bila mu je to ujedno i 12. ovosezonska pobjeda, kojom je postavio novi lični rekord. Ukoliko slavi i na posljednjoj utrci u Brazilu Nijemac će izjednačiti dva rekorda.

Prvi je u vlasništvu Michaela Schumachera od 13 ostvarenih pobjeda u okviru jedne sezone (iz 2004.), a drugi je u vlasništvu Alberta Ascarija od devet uzastopnih pobjeda i očuvao se već 60 godina.

Talijan je doduše svojih devet pobjeda vezao kroz dvije različite sezone, šest je ostvario 1952. godine i još tri sljedeće sezone. Trenutno je Vettel na osam uzastopnih trijumfa i niko ga nije uspio pobijediti još od Velike nagrade Mađarske krajem jula. Na toj je utrci trijumfirao Lewis Hamilton, dok je Vettel završio "tek" treći.

U Austinu se prije svega vodila borba između Australca Marka Webbera i Francuza Romaina Grosjeana. Lotusov je pilot odmah na startu pretekao Australca, te do kraja utrke nije dopustio da ga, iako je bio znatno brži u nekim krugovima, Webber pretekne.

Četvrto je mjesto osvojio Britanac Lewis Hamilton, dok je Top 5 zatvorio Ferrarijev Fernando Alonso.

Posljednja utrka ove sezone vozi se za sedam dana u Sao Paulu. 

VN SAD-a:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull) 1h39:17.148
  2. Romain Grosjean (Lotus) +6.2
  3. Mark Webber (Red Bull) +8.3
  4. Lewis Hamilton (Mercedes) +27.3
  5. Fernando Alonso (Ferrari) +29.5
  6. Nico Hülkenberg (Sauber) +30.4
  7. Sergio Perez (McLaren) +46.6
  8. Valtteri Bottas (Williams) +54.5
  9. Nico Rosberg (Mercedes) +59.1
  1. Jenson Button (McLaren) +1:17.2 ...  
Vezani članci