Formula 1
6

VN Italije: Šesta pobjeda Sebastiana Vettela u sezoni

Totalsport
Sebastian Vettel, aktuelni svjetski prvak Formule 1, nastavio je s dominacijom i na Velikoj nagradi Italije, utrci u Monzi koja se vozila ove nedjelje. Još je jednom pobijedio u utrci u kojoj je vodio od početka.
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Bila je to zapravo repriza posljednje utrke, Velike nagrade Belgije, kada je Vettel stajao na čelu karavane od početka do kraja (naravno, s iznimkama pri odlasku u boks). Još je jednom sve ponovio, te je time došao do šeste pobjede u sezoni, ali i trećeg uspjeha pri posljednja četiri nastupa. Prije VN Belgije i VN Italije, vozač Red Bulla je bio najbrži i na Velikoj nagradi Njemačke.

Vettelova se prednost tako povećala na vrhu ukupnog redoslijeda uoči napuštanja Evrope, budući je utrka u Monzi bila posljednja na evropskom tlu tokom aktuelnog Svjetskog prvenstva. Do kraja je još sedam utrka, a prva se sljedeća vozi 22. septembra, Velika nagrada Singapura.

Vettel je u današnju utrku krenuo s prve pozicije, a iza njegovih leđa se u niti jednom trenutku nije pojavila prava prijetnja. Istina, opet je Fernando Alonso pokazao vozačku nadmoć nad svima ostalima, te je vrlo brzo startno peto mjesto pretvorio u drugo, na kojem se odvozio do samog kraja.

Djelomično mu je tokom utrke pritisak radio Mark Webber, ali je koncentracija Australcu otpadala i na to da zadrži treće mjesto pri napadima drugog Ferrarijevog vozača, Felipe Masse.

Na kraju je ostao spomenuti poredak. Vettel je opet slavio ispred Alonsa, a slijedili su Webber, pa Massa, Hulkenberg i Rosberg. Recimo da je Lewis Hamilton završio tek kao deveti, dok je Kimi Räikkönen, pak, na jedanaestom mjestu ostao bez bodova.

Za Vettela je ovo bila 32. pobjeda u karijeri, kao i treća na ovoj stazi. U ukupnom redoslijedu ima 222 boda na prvom mjestu, dok drugi Fernando Alonso ima 169.

 

Velika nagrada Italije, rezultati:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) 1:18:33,352
  2. Fernando Alonso (Ferrari) +5,4
  3. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault) +6,3
  4. Felipe Massa (Ferrari) +9,3
  5. Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) +10,3
  6. Nico Rosberg (Mercedes) +10,9
  7. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari) +32,3
  8. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +33,1
  9. Lewis Hamilton (Mercedes) +33,5
  1. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +38,3