Formula 1
3

VN Njemačke: Alonso starta prvi, ganjaju ga tri Nijemca

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Španski pilot Ferrarija Fernando Alonso drugi je put uzastopno ostvario najbrže vrijeme kvalifikacijskog treninga za utrke Formule 1. Nakon Silverstonea prije dvije sedmice uspjelo mu je to i u subotu za Veliku nagradu Njemačke u Hockenheimu.

Alonso je odvozio najbrži krug kvalifikacija prošavši stazu za minutu i 40,621 sekundu, čime je ostvario nemale četiri desetinke sekunde prednosti pred aktuelnim dvostrukim svjetskim prvakom, Red Bullovim Nijemcem Sebastianom Vettelom.

Unutar sekunde udaljenosti iza Alonsa, koji je suvereno trijumfirao na mokroj stazi jer je tokom cijelog kvalifikacijskog treninga kišilo, ostao je još samo drugi Red Bullov pilot, Australac Mark Webber. Kako je zbog promjene getribe unutar odvijanja jedne utrke kažnjen s pet mjesta lošijim startom, 36-godišnji Australac će sutra (nedjelja) krenuti s osme pozicije.

To znači da će u drugom redu, na radost domaće publike, biti još dva Nijemca: Mercedesov Michael Schumacher na trećem i Force Indijin Nico Hülkenberg na četvrtom mjestu. Međutim, njihovi zaostaci za Alonsom su bili golemi: Schumacherov gotovo dvije, a Hülkenbergov i tri sekunde.

Opet su razočarali McLareni: Jenson Button završio je sedmi (starta šesti), a Lewis Hamilton osmi (starta sedmi).

Ispred njih ugurao se opet izvrsni Williamsov Venezuelac Pastor Maldonado, koji će startati s pete pozicije.

Deseta (od 20) utrka sezone na Hockenheimu počinje sutra u 14 sati.