Velika nagrada Njemačke
3

McLareni najbrži na prvom, kišnom treningu

Totalsport
Jenson Button (Foto: Arhiv/AFP)
Jenson Button (Foto: Arhiv/AFP)
Britanci Jenson Button i Lewis Hamilton iz McLarena bili su najbrži na prvom slobodnom treningu uoči nedjeljne utrke Formule 1 za Veliku nagradu Njemačke na stazi u Hockenheimu.

Kiša je prekidala prvi slobodni trening u Hockenheimu, a u takvim uslovima najbolje su se snašli bolidi McLarena odnosno vozači Jenson Button i Lewis Hamilton koji su ostvarili najbolja vremena u petak.

Button je bio 498 hiljadinski brži od timskog kolege, dok je trećeplasirani na treningu i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Španac Fernando Alonso u Ferrariju zaostao 775 hiljadinki. Svoj najbolji rezultat Alonso je postigao nekoliko trenutaka prije prvog pljuska kiše.

Četverostruki pobjednik u Hockenheimu i domaća uzdanica Michael Schumacher u Mercedesu bio je vrlo dobar četvrti, dok je sa samo 21 hiljadinskom slabijim vremenom od Nijemca peto mjesto zauzeo Meksikanac Sergio Perez u Sauberu.

Nakon njih u poretku slijede još dva njemačka vozača Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes), te Nico Rosberg (Mercedes), a najboljih deset zatvaraju Massa (Ferrari), Maldonado (Williams-Renault) i Grosjean (Lotus-Renault).

Spomenimo da su dosta slabo prvi trening odradili vozači Red Bulla Sebastian Vettel i Mark Webber koji su osvojili 11. i tek 19. mjesto, a nezadovoljan nastupom u petak i tek 15. vremenom može biti i Finac Kimmi Räikkönen (Lotus-Renault). 

VN Njemačke, rezultati prvog slobodnog treninga:

  1. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 1m16.595
  2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) + 0.498
  3. Fernando Alonso (Ferrari) + 0.775
  4. Michael Schumacher (Mercedes) + 0.787
  5. Sergio Perez (Sauber-Ferrari) + 0.818
  6. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) + 1.004
  7. Nico Rosberg (Mercedes) + 1.320
  8. Felipe Massa (Ferrari) + 1.400
  9. Pastor Maldonado (Williams-Renault) + 1.425
  10. Romain Grosjean (Lotus-Renault) + 1.535