Formula 1
12

VN Kine: Alonso slavio u sjajnoj utrci prepunoj preokreta

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: AFP)
Fernando Alonso (Foto: AFP)
Španski pilot Ferrarija Fernando Alonso pobjednik je treće utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, koja se jutros (nedjelja) vozila na stazi kineskog grada Šangaja.

U utrku je krenuo s treće pozicije, ali je odmah na startu pretekao Kimija Räikkönena (Lotus), a potom u petom krugu i najbržeg čovjeka kvalifikacija Lewisa Hamiltona (Mercedes).

Alonsova taktika ulaska u boksove je do kraja utrke bila besprijekorna, što mu je u konačnici omogućilo slavlje ispred Finca Räikkönena, koji je zaostao više od 10 sekundi. Španac je u nekoliko navarata u direktnim duelima na stazi pretjecao vozače poput Buttona i Vettela.

"Veliki vikend Fernando! Fenomenalno", poručio je Alonsov boks svom vozaču, netom nakon prolaska kroz cilj. Alonso je pak, nakon što je uparkirao bolid, uzeo zastavu s Ferrarijevim znakom, popeo se na bolid i oduševljeno počeo mahati. Slavljem je isprao gorak okus u ustima nakon što je prošlog vikenda u Maleziji izletio sa staze.

Bila je to 31. pobjeda u karijeri za Alonsa, kojom je sa šeste, skočio na treću poziciju ukupnog poretka prvenstva s 43 osvojena boda. Finac je s osvojenim drugim mjestom ostao drugi, ali je smanjio svoj zaostatak za vodećim Sebastianom Vettelom (Red Bull) na svega tri boda (52-49).

Vettel, koji je u utrku krenuo s devete pozicije, je završio kao četvrti s manje od pola sekunde zaostatka za trećeplasiranim Hamiltonom. Obojica su u posljednji krug ušli točak uz točak, ali je u konačnici, iako su obojica pogriješila u posljednjim zavojima, svjetski prvak iz 2008. godine ipak sačuvao prednost.

Recimo da su utrku obilježila brojna pretjecanja, te sjajno nadmudrivanje pri ulasku u bokseve. Do posljednjih 20-ak krugova nije se dalo naslutiti tko bi mogao osvojiti pobjedu, a onda je Alonso odjurio ka pobjedi, zahvaljujući i problemima s gumama koje je imao Hamilton.

Top 10 Velike nagrade Kine zatvaraju: Jenson Button, Felipe Massa, Daniel Ricciardo, Paul di Resta, Romain Grosjean i Nico Hülkenberg.

Sljedeća utrka na rasporedu je za sedam dana, a vozi se u Bahreinu.

VN Kine, 3. utrka sezone od 19:

  1. Fernando Alonso (Ferrari) 1h36:26.945
  2. Kimi Räikkönen (Lotus) +10.168
  3. Lewis Hamilton (Mercedes) +12.322
  4. Sebastian Vettel (Red Bull) +12.525
  5. Jenson Button (McLaren) +35.285
  1. Felipe Massa (Ferrari) +40.827
  2. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) +42.691
  3. Paul di Resta (Force India) +51.084
  4. Romain Grosjean (Lotus) +53.423
  5. Nico Hülkenberg (Sauber) +56.598 ...

Ukupni redoslijed (nakon 3 utrke):

  1. Sebastian Vettel (Red Bull) 52
  2. Kimi Räikkönen (Lotus) 49
  1. Fernando Alonso (Ferrari) 43
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) 40
  3. Felipe Massa (Ferrari) 30 ...