Formula 1
1

VN Australije: Vettel najbrži na oba treninga

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas još jedna sezona dominacije Sebastiana Vettela i Red Bulla u Formuli 1. Prva dva slobodna treninga uoči Velike nagrade Australije pripala su upravo Nijemcu.

Na prvom treningu na stazi u Melbourneu trostruki svjetski prvak je ostavio 78 hiljadinki iza sebe Ferrarijevog vozača Felipea Massu, da bi na drugom bio 264 hiljadinke brži od timskog kolege Marka Webbera.

Drugo i treće mjesto (Fernando Alonso) na prvom treningu nudi ohrabrenje Ferrariju, premda je drugi trening talijanskoj ekipi ipak donio lošije rezultate. Španac je bio šesti, a Brazilac osmi. Solidan je dan imao i Mercedes, najprije je Lewis Hamilton bio četvrti, a Nico Rosberg sedmi, da bi u popodnevnom terminu Nijemac dojurio do trećeg mjesta, odmah iza dva Red Bulla, a Britanac je bio sedmi.

Šesto i četvrto mjesto Kimija Räikkönena nudi optimizam i Lotusu, a najviše razloga za nezadovoljstvo i zabrinutost svakako imaju u McLarenu. Britanska ekipa na početku sezone očito nema bolid s kojim se može boriti za vrh. Jenson Button je zauzeo deveto i 11., a Sergio Perez 11. i 13. mjesto na uvodnim treninzima.

U subotu je na rasporedu još jedan trening, a kvalifikacije su na rasporedu u 7 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu. Prva utrka Svjetskog prvenstva kreće u nedjelju, također u 7 sati po našem vremenu.