Ima drugačiji stav
8

Villeneuve o kazni za Red Bull: Nisu varali, laganje o kontroli trakcije je varanje

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otkako je objavljeno da je Red Bull Racing kažnjen zbog prekoračenja budžeta u 2021. godini, ovaj F1 tim je na meti kritika, no bivši šampion Jacques Villeneuve ima drugačiji stav.

Red Bull Racing se branio, no neki drugi timovi vjeruju da bi trebali dobiti ogromnu kaznu, mnogo već nego što je 7 miliona eura i 10 posto manje vremena u zračnom tunelu u narednih 12 mjeseci.

Međutim, Villeneuve smatra da varanja nije bilo.

"Kada je McLaren dobio kaznu od 100 miliona eura, ništa se nije dogodilo. Presuda i kazna za Red Bull mi još uvijek nisu razjasnile šta je i šta nije dozvoljeno te kakva kazna se dobija. U svakom slučaju, ovo nije varanje. Laganje o kontroli trakcije je varanje", napisao je Villeneuve u svojoj kolumni za Formule.nl.

On se pitao šta će se dogoditi s novcem koji Red Bull plati kao kaznu. Naveo je da kazna neće nanijeti štetu timu, ali ni da neće donijeti korist ostalim timovima.

"Muči me to što sada FIA dobija 7 miliona eura. Stoga nema efekta na Red Bull, a timovi ne dobijaju ni centa od toga. Kazna od 10 posto manje vremena u zračnom tunelu zaista šteti, usporit će ih, no neće druge ubrzati. Novac treba podijeliti timovima", jasan je bio Villeneuve.