Velika nagrada Japana
9

Vettelu pobjeda, Alonso izletio u zavoju nakon starta

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: Arhiv/AFP)
Sebastian Vettel (Foto: Arhiv/AFP)
Nijemac Sebastian Vettel pobjednik je 15. ovosezonske utrke u Svjetskom prvenstvu Formule 1 (Velika nagrada Japana). Ta je pobjeda time značajnija jer vodeći u ukupnom redoslijedu, Fernando Alonso, nije završio utrku.

Vettel se tako opasno približio Alonsu na vrhu. Kako zbog ove pobjede, tako i zbog one na Velikoj nagradi Singapura, utrci koja je prethodila sučeljavanju na stazi Suzuka.

Prvo mjesto na službenom treningu, kao i događaji iza njegovih leđa, omogućili su Vettelu prilično lagodnu utrku ove nedjelje. Od starta do cilja, kao i na utrkama kada je vladao svijetom Formule 1 (posljednje dvije godine kada je postajao svjetski prvak), Vettel je trijumfirao i tako došao do treće pobjede ove sezone, te ukupno 24. u karijeri.

Najzanimljiviji događaji na utrci u nedjelju su bili vezani za start, odnosno, za prvi zavoj. Tada je izletio i vodeći u ukupnom redoslijedu Fernando Alonso i to nakon kontakta na stazi s Räikkönenom. Na startu je svoju utrku završio i Nico Rosberg, dok je najbolji start od svih imao Felipe Massa, drugi vozač Ferrarija.

Massa je prvo dohvatio četvrto mjesto, a kasnije se tokom utrke popeo sve do drugog gdje je i okončao borbu na Suzuki. Uz veliko oduševljenje domaćih navijača kao treći se na postolje popeo Kamui Kobayashi, koji se na stazi odbranio od brojnih napada Jensona Buttona. Dva McLarenova vozača, Button i Hamilton, su utrku završili kao četvrti, odnosno, peti.

Alonso sada ima 194 boda na vrhu ukupnog redoslijeda, ali samo četiri više od drugoplasiranog Vettela. Iduća utrka je Velika nagrada Južne Koreje (Yeongam), nakon čega slijede još četiri utrke do kraja ovogodišnjeg prvenstva.