Pobjeda Ferrarija
182

Vettel trijumfovao u Monte Carlu, Button izazvao nesreću

Piše: N. K.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Sebastian Vettel ostvario je danas svoju 45. pobjedu u karijeri na Velikoj nagradi Monaka, ispred Kimija Raikkonena i Daniela Ricciarda, a utrku je obilježio i sudar koji je izazovao veteran Jenson Button u duelu s Pascalom Wehrleinom.

Ferrari je tako nakon punih 16 godina ostvario pobjedu u Kneževini zahvaljujući Vettelu, koji je bio najbrži čovjek na stazi i zasluženo stigao do svog trećeg trijumfa ove sezone.

Raikkonen je bio taj koji je startao prvi, ali ga je Nijemac uspješno slijedio u prvoj polovini utrke i zatim ostao nekoliko krugova duže na stazi te brzim krugovima prešao prilikom promjene guma.

Finski veteran nakon toga više nije bio u stanju pratiti timskog kolegu pa je Vettel stigao do važnih bodova u borbi s Lewisom Hamiltonom za titulu prvaka.

Inače, Britanac je odradio utrku za zaborav, u kojoj je startao sa 13. mjesta i morao je biti jako strpljiv i čekati greške rivala da bi se probio do sedmog mjesta.

Utrku je obilježila i teška nesreća koju je prouzrokovao Jenson Button. U borbi za pretposljednje mjesto udario je Pascala Wehrleina i poslao ga bočno u ogradu.

U ukupnom poretku prednost Sebastiana Vettel ispred Lewisa Hamiltona sada iznosi 25 bodova.

Sljedeća utrka vozit će se za dvije sedmice u Kanadi.