Prošao provjere u Japanu
0

Verstappen će u petak na treningu u Mađarskoj koristiti motor iz uništenog bolida

D. B.
Red Bull Racing će tokom treninga u petak uoči nedjeljne utrke za Veliku nagradu Mađarske koristiti motor iz bolida u kojem je vozač ovog tima Max Verstappen doživio tešku nesreću na stazi Silverstone.

Tokom utrke je Verstappen došao u kontakt s Mercedesovim vozačem Lewisom Hamiltonom te je završio u barijerama. Njegov bolid je gotovo u potpunosti uništen, no motor je, barem se tako čini, ipak "preživio".

Hondin motor je poslan u Japan gdje je proizvođač nakon testiranja ustanovio da je dovoljno dobar za korištenje barem na treningu u petak, a možda i duže.

"Pogonska jedinica je poslana u Sakuru na detaljne provjere. Određene dijelove smo zamijenili kao što je i dopušteno pravilima i to bez diranja FIA-inih pečata. Motor ćemo koristiti u petak kako bismo ga propisno testirali, a nakon toga bismo trebali dobiti jasniju sliku o tome da li je iskoristiv i za utrku", saopćeno je iz Red Bull Racinga.

Ako se motor pokaže pouzdanim, to će biti sjajna vijest za Red Bull zbog finansijskog pritiska koji je nastao poslije Verstappenove nezgode koja će tim koštati oko 1,8 miliona dolara. Osim toga, izbjegla bi se i kazna zbog zamjene komponenti motora.

Uoči utrke u Mađarskoj Verstappen ima prednost od osam bodova nad Hamiltonom u poretku vozača, a Red Bull je četiri boda ispred Mercedesa u poretku konstruktora.