Gorio u teškoj nesreći
24

Uništeni bolid Romaina Grosjeana postaje eksponat na izložbi

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Izgoreni kokpit uništenog bolida nekadašnjeg F1 vozača Romana Grosjeana bit će izložen kao eksponat na novoj zvaničnoj izložbi Formule 1.

Riječ je o kokpitu Haasovog bolida koji je Grosjean vozio 2020. godine tokom utrke u Bahreinu, kada je doživio tešku nesreću "zabivši" se u zaštitnu ogradu. Bolid je prednjom polovinom probio ogradu, prepolovio se i zapalio, a dok je F1 svijet posmatrao plamen u šoku i nevjerici, Grosjean je nakon velike borbe i drame uspio izaći i spasiti svoj život.

Izložba počinje u Madridu u martu, nakon čega slijedi svjetska turneja.

"Šasija je još uvijek u jednom dijelu, halo sistem je još uvijek tu, uprkos šteti i vatri, baš kao što i treba biti. Pretpostavljam da mi je spasila život", izjavio je Grosjean.

Tridesetogodišnji Francuz, koji sada vozi IndyCar u SAD-u, prisjeća se nesreće u kratkom filmu. S moje tačke gledišta, bila je to velika nesreća, no ja nisam bio svjestan udara i koliko je bila nasilna gledajući izvan bolida", kazao je Grosjean u intervjuu snimljenom za izložbu.

"Tek narednog dana sam shvatio šta se dogodilo kad sam tražio da mi pokažu nesreću. Moja supruga je gledala utrku s mojim ocem i našom djecom. Sjećat će se tog trenutka cijelog života. Oni su bili samo gledatelji koji su čekali da čuju nešto, da vide nešto iz Bahreina. Morao sam slomiti naslon za glavu, udarao sam ga kacigom i tada sam uspio provući kacigu i uspraviti se na sjedištu. Shvatio sam da mi je zaglavljeno lijevo stopalo pa sam ga povukao koliko god sam mogao. Obuća je ostala u šasiji, ali sam ipak mogao izaći iz bolida u kojem je bilo 120 kg goriva i baterija, a sve je gorjelo. Dr. Ian Roberts i Alan van der Merwe iz medicinskog automobila, kao i jedan vatrogasac, pokušavali su napraviti prostor u vatri kako bi mi pomogli da izađem. Vjerujem da mi je to pomoglo bar da vidim gdje moram ići, da ugledam izlaz", dodao je Francuz.

Izložba počinje 24. marta u Madridu.