Živuća legenda
1.3k

Ulica u Sarajevu zvanično nazvana po Michaelu Schumacheru

K. H.
A transverzala u budućnosti će nositi ime A transverzala "Michael Schumacher"
A transverzala u budućnosti će nositi ime A transverzala "Michael Schumacher"
Skupština Kantona Sarajevo danas je zvanično donijela odluku da se preimenuje A transverzala, na području općine Novi Grad - MZ "Dobrinja A" i "Saraj-Polje", u A transverzala "Michael Schumacher", u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, čija djela Sarajevo ne zaboravlja.
Inače, sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine.

Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumacher je nakon agresije na BiH, djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca. Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u našem gradu.

Schumacher je 2013. godine doživio tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Udario je glavom o kamen i pao u komu, a porodica ne želi otkrivati detalje o njegovom trenutnom stanju.