Velika nagrada Mađarske
48

U Formuli 1 ništa novo: Briljantni Verstappen, srušen je i rekord Senne i Prosta iz 1988. godine

K. H.
Max Verstappen
Max Verstappen
Vozač Red Bulla Max Verstappen nastavlja s dominacijom u Formuli 1 i na Velikoj nagradi Mađarske, a danas je Nizozemac pobijedio u 11. utrci ovogodišnjeg šampionata i dodatno učvrtio prvo mjesto.

Ovo je za Verstappena sedma uzastopna pobjeda i ukupno deveta u ovoj sezoni, a što se tiče čitave karijere, ovo mu je 44. trijumf.

Već nakon prve krivine Verstappen je preuzeo lidersku poziciju i do kraja bio vodeći i ubjedljivo slavio, a ovo je Red Bullu 12. uzastopni trijumf, čime je postavljen novi rekord po broju uzastopnih pobjeda jednog tima. Prethodni rekord bio je na snazi od 1988. godine kada su Ayrton Senna i Alain Prost imali 11. uzastopnih pobjeda.
Na današnjoj utrci, ako se tako uopšte može reći, najbliži Verstappenu bio je Lando Norris s gotovo pola minute iza sjajnog Nizozemca, a na trećem mjestu završio je drugi vozač Red Bulla Sergio Perez.
Što se tiče same utrke, dovoljno je reći da je Verstappen praktično na samom startu preuzeo vodstvo i do kraja utrke nijednog trenutka njegova pobjeda nije došla u pitanje.

Hamilton je završio na četvrtom mjestu, peti je bio piastri u McLarenu, šesti Russell iz Mercedesa, sedmi i osmi vozači Ferrarija Leclerc i Sainz, dok je Alonso završio na devetom mjestu.

Treba dodati i to da je današnju utrku obilježio i incident dvojice vozača Alpina na samom startu - Ocona i Gaslyja, nakon kojeg su obojica odustala. Povratnik u Formuli 1 Ricciardo u bolidu AlphaTaurija je utrku završio na 13. mjestu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja naredne sedmice utrkom za Veliku nagradu Belgije.