Projekat vrijedan 20 miliona eura
1

U Banjoj Luci žele izgraditi stazu za utrke Formule 1

Sarajevo-x.com
Prema pisanju srbijanskog portala B92, Banja Luka planira izgraditi sajamski kompleks vriejdan 20 miliona eura. U tom kompleksu će biti izgrađena i staza za utrke Formule jedan i Moto GP-a.

U projektu izgradnje sajamskog kompleksa je ucrtan auto-motodrom koji zadovoljava propise Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) za takmičenja svih nivoa, što uključuje Formulu 1 i Moto GP.

Sajamski kompleks bi trebao biti izgrađen na lokaciji kasarne "Krajiških brigada". Cilj projekta izgradnje kompleksa je jačanje međunarodne saradnje, kao i privlačenje investitora i poslovno unapređenje Banje Luke.

Nosioci projekta izgradnje sajamskog kompleksa su Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija. Cijeli projekt će potencijalnim investitorima biti prezentiran na Sajmu investicija Investekspo koji se održava od utorka do četvrtka.

Osim sajamskih hala, uređenja otvorenog prostora i staze za utrkivanja, planirana je izgradnja površina za podobranstvo, kao i terena za rekreaciju.

Na ovoj lokaciji će biti izgrađen i hotel sa minimalno četiri zvjezdice, parking, željeznička stanica, kongresni centar, ambulanta, vatrogasna stanica, konferencijski centar i zgrada uprave.

Osim toga, postojeća staza za utrkivanje će biti rekonstruirana i revitalizirana. Cijeli prostor je potrebno nadopuniti stazom za automobile i motocikle, jer je postojeća uska i nedovoljno zahtjevna za određene nivoe. Planirana je i staza za karting i obuku vozača, izgradnja tribina i drugih objekata.