Formula 1
0

Trulliju Velika Nagrada Monaca

NINA
Na ulicama Kneževine danas je vožena šesta utrka u ovoj sezoni F1 u kojoj je pobijedio Jarno Trulli, ostvarivši tako prvu pobjedu u karijeri.

Današnja utrka za VN Monaca je sigurno najzanimljivija utrka ove sezone. Dramatiku je tijekom cijele utrke održavalo odustajanje mnogih vozača, između ostalog i Michaela Schumachera, a zasigurno najveće osvježenje ovogodišnjeg dijela prvenstva pružio je Jarno Trulli, koji je došao do svoje prve pobjede u karijeri.

U istom krugu ostala su samo prva tri vozača, a cilj je vidjelo ukupno osam vozača. Tako je pobjednički niz “Schumiija” i Ferrarija zaustavljen, pa će i rekord od šest uzastopnih pobjeda ove sezone ostati netaknut.

Zanimljiv je podatak da je do Monaca Ferrari slavio sve utrke od VN Mađarske prošle godine, kada je također slavio Renault, no tada je za volanom bio Alonso, danas jedan od brojnih vozača koji nisu došli do cilja.

Sam početak nagovijestio je nadolazeća uzbuđenja – nakon odgađanja prvog starta, poveli su Renault – Trulli ispred Alonsa, a iza njih su bili Button, Sato, Raikkonen i M. Schumacher.

Iz boksa je startao Panis, kojemu se bolid dva puta ugasio. Zatim se u prvom krugu u zid na najsporijem dijelu staze zabio Klien (Jaguar), da bi u drugom gledatelji vidjeli pravi užas od sudara.

Nakon što se na startu probio sa sedmog do četvrtog mjesta, Japanac Takuma Sato je zbog eksplozije motora naglo usporio, a dim iz Hondinog motora ispunio je stazu. U pomutnji koja je zavladala, Coulthard se skoro u potpunosti zaustavio, pa ga je pokupio Fisichella koji je vozio nešto brže.

I jedan i drugi su odustali s tim da je Talijanov Sauber završio naopačke popriječen na stazi. Na sreću, ozlijeđenih nije bilo. Na stazu je izašao Safety car, a utrka se nastavila u sedmom krugu, kada Montoya prolazi Barricehella na startno-ciljnom pravcu.

Nakon prvih odlazaka u boks došlo je do novih promjena. Najbolji posao napravio je M. Schumacher prošavši s petog na treće mjesto, a u međuvremenu je odustao Raikkonen.

A onda, prvi od incidenata u tunelu. Alonso je u 43. krugu vozio iza R. Schumachera koji je zaostajao za cijeli krug. Nijemac je naglo usporio u mračnom tunelu, a Španac je “poljubio” zid – adios Fernando!

Ponovno je Safety car bio na stazi, ali je do nesreće ipak došlo. Trulli je otišao u boks, a M. Schumacher, koji je naslijedio vodstvo budući da nije išao u boks, u tunelu je ko zna zašto naglo prikočio, a onda ga je odostraga zakačio Montoya. Ferrari se odbio od zid pri čemu mu je otpao prednji desni kotač, što je značilo kraj utrke za svjetskog prvaka.

Do kraja utrke Trulli je bez problema zadržao vodstvo, iako ga je u posljednjih nekoliko krugova proganjao Button, no Britanac se morao zadovoljiti odličnim drugim mjestom.

Najnižu stepenicu postolja zauzeo je više sretni nego spretni Barrichello. Montoya je na kraju završio kao četvrti, Brazilac Massa bio je odličan peti, a prve bodove sezone uzeli su Da Matta, Heidfeld i Panis.

Rezultati VN Monaca:

  1. TRULLI Renault 1h45'46"601 145.881 Km/h
  2. BUTTON BAR Honda + 0'00"497
  3. BARRICHELLO Ferrari + 1'15"766
  4. MONTOYA Williams BMW + 1 krug
  5. MASSA Sauber Petronas + 1 krug
  6. DA MATTA Toyota
  7. HEIDFELD Jordan Ford + 2 kruga
  1. PANIS Toyota + 3 kruga
  2. BAUMGARTNER Minardi Cosworth + 6 krugova
  3. R. SCHUMACHER Williams BMW + 8 krugova