Skromnost šampiona
11

Todt: Schumacher je tražio testiranje nakon osvajanja prve titule kako bi se uvjerio da "zna voziti"

Klix.ba
Jean Todt i Michael Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Jean Todt i Michael Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Sedmostruki šampion Formule 1 Michael Schumacher tražio je od nekadašnjeg šefa i sada aktuelnog predsjednika FIA-e Jeana Todta da mu dozvoli testiranje kako bi se uvjerio da zna voziti nakon što je osvojio prvu titulu svjetskog prvaka.

Todt je otkrio koliko je Schumacher bio skroman uprkos tome što se ponekad činio arogantnim. Predsjednik FIA-e je to učinio nakon što je sedmostruki šampion uvršten u novu FIA-inu Kuću slavnih u Parizu.

Schumacher se još uvijek oporavlja od teške nesreće koju je doživio na skijanju 2013. godine, pa ga je predstavljala njegova menadžerica Sabine Kehm. Ipak, Todt je govorio o Michaelu u njegovom odsustvu, a posebno je istakao dvije situacije koje su se dogodile u periodu od 2000. od 2004. godine u vrijeme kad su sarađivali u Ferrariju. Prva se dogodila kada su osvojili prvu titulu na utrci za Veliku nagradu Japana 2000. godine, a druga tokom zime te godine kada je Schumacher tražio privatno korištenje Ferrarijeve testne staze.

"Sjećam se kad je vozio za Ferrari, dvije stvari treba spomenuti. Godine 2000. nakon punu 21 godinu, Ferrari je bio prvak s Michaelom. Odveo sam ga na podijum i rekao mu da naš trkaći život više nikad neće biti isti. Jasno, tog dana u Suzuki, doživio sam najvažniji trenutak u svojoj karijeri. Druga situacija je pokazala kakav je u stvari Michael, sezonu je završio kao prvak te smo počinjali narednu, a on me je nešto pitao jako stidljivo. Izgleda arogantno, no, stidljiv je. Pitao me je da li bih mu dopustio da obavi testiranja na Fioranu kako bi se uvjerio da još uvijek zna voziti. Oduvijek je bio pun sumnje da li je dobar vozač ili ne. Obavio je testiranje, nije bio loš", izjavio je Todt.

Predsjednik FIA-e je na otvaranju Kuće slavnih istakao da Schumacher svima nedostaje.

"Nedostaje nam Michael, on je tu, još se bori. Drago mi je što je Sabine s nama i što vodi porodični posao. Želio sam da Michaelov sin Mick dođe, no, on je na testiranju u Španiji, dok je supruga Corinna u SAD-u. Borba se nastavlja, Michael je posebna osoba, posebna ličnost u motorspotu. Poseban je za mene, moj je prijatelj", rekao je Todt.

Prisutnim se obratila i menadžerica Kehm.

"Ja sam samo loša zamjena ove večeri. Svi znamo da je Michael trebao biti ovdje, sigurna sam da bi volio biti prisutan. Oduvijek je poštovao sve u ovoj prostoriji, bio bi počastvovan. Znam da je Michael prijatelj Jeanu, sigurna sam da bi bio ponosan", kazala je Kehm.